Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radnice nechá odstranit ze škol na Máji všechny zdroje azbestu

Rozsáhlá asanace spočívající v odstranění veškerých boletických panelů obsahujících azbest čeká od ledna budovy ZŠ Máj I a Máj II. Na svém středečním zasedání o tom rozhodla rada města, řekl ve čtvrtek novinářům náměstek hejtmana Kamil Calta (TOP 09).

Všechny budovy májských škol se město rozhodlo kompletně zbavit zdrojů azbestu, tedy takzvaných boletických panelů. "Ty stavební firma odstraní a provede komplexní sanaci objektů. Stavební práce by mohly začít v průběhu ledna 2012, termín dokončení nedokážeme zatím přesně určit, ale předpokládáme, že by to mohlo být do konce tohoto školního roku, tedy do června 2012," řekl Calta.

Město se také rozhodlo využít nabídky Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE). Ta městu nabídla pomoc při řešení postupu při odstranění azbestu z objektů škol. "Kontaktovali jsme školu, její pracovníci si převzali dokumentaci a formu pomoci budeme konkretizovat poté, co škola dokumentaci prostuduje," doplnil Calta.

Zhruba tisícovku dětí obou májských škol a také ZŠ Waldorfská, která sídlí v prostorách školy Máj II, čeká zatím dojíždění do pěti českobudějovických škol a do škol v Hluboké nad Vltavou. Tam děti absolvují výuku se svými pedagogy, do škol je rozvážejí denně autobusy vypravované Dopravním podnikem města České Budějovice. "To město bude stát podle odhadu dopravního podniku zhruba 200 tisíc korun měsíčně. Náklady na samotnou sanaci budov zatím neznáme, předpokládáme však, že to budou řádově miliony," dodal Calta.

Město chce také sledovat, jak uvolnění azbestu nastalo. "Prokáže-li se pochybení stavební firmy, která zateplení vloni v létě prováděla, budeme pochopitelně požadovat náhradu škody," uzavřel Calta.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky azbest, TOP 09, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice nechá odstranit ze škol na Máji všechny zdroje azbestu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.