Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kolem Bílska vyrostly nové aleje

Kolem malé jihočeské obce Bílsko se minulou neděli poctivě pracovalo. V jejím okolí vyrostla v průběhu dne dvě nová stromořadí, která si vlastními silami vysadili místní občané včetně hasičů a jejich dětí. Nadace ČEZ podpořila výsadbu stromů podél bílských cest příspěvkem 80 tisíc korun.

Polní cesta mezi Netonicemi a Dunovicemi se dočkala nových dubů, javorů a lip. Komunikace mezi Netonicemi a Bílskem zase listnáčů původních ovocných odrůd. V obou případech se o samotnou výsadbu postarali místní obyvatelé včetně dětí. „S návrhem na výsadbu stromořadí kolem polní cesty za námi dokonce naši občané sami přišli v lednu letošního roku. My jsme moc rádi, že jsme všem aktivním lidem v naší obci mohli vyjít vstříc, a při té příležitosti ještě obnovit a doplnit alej kolem komunikace do Netonic, podél níž doposud stály pouze tu a tam osamocené ovocné stromky,“ uvedl starosta Bílska Jiří Kulík. Výsadbu ovocné aleje si v neděli vzali na starost příslušníci místního sboru dobrovolných hasičů se svými dětmi. Na realizaci zeleného projektu, při němž bylo v okolí jihočeské obce vysazeno 130 kusů dřevin, vynaložilo Bílsko zhruba 105 tisíc korun, 80 tisíc pokryl nadační příspěvek.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se podařilo vysadit téměř dvě stovky alejí, jen letos jich přibývají desítky. „Kromě snahy vedení měst a obcí se po celé České republice k výsadbě nové zeleně hlásí sami občané, kteří si uvědomují pozitivní vliv stromů v místě svého bydliště. Sami se dokonce často zapojují do jejich plánování a výsadby, jako například i zde v Bílsku, kde za jeden den vznikla díky jejich činorodosti a aktivnímu a vstřícnému vedení obce hned dvě nová stromořadí,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovy zanedbané zeleně na místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Pozitivní vliv stromů totiž nespočívá pouze v jejich estetické funkci, zeleň významným způsobem snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, chrání své okolí proti přírodním živlům a je významným producentem kyslíku i odstraňovačem plynů a pachů.

Foto upload.wikimedia.org

Štítky Bílsko, alej, ČEZ, strom, sbor dobrovolných hasičů, Dunovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolem Bílska vyrostly nové aleje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.