Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policie zmodernizovala vozový park. Silnice bude brázdit 93 nových vozů

Auta značek Hyundai, Volkswagen, Škoda nebo autobus Iveco postupně inovují vozový park jihočeské policie. Vozidla mají nejmodernější techniku. Na jejím výběru se podíleli sami policisté.

Symbolické předání klíčů proběhlo v pátek 13. listopadu na českobudějovickém letišti pod dohledem ředitele jihočeské policie Miloše Trojánka: „Je to významná událost. Od roku 2008, kdy jsme dostali první stříbrné Octavie, jsme žádnou podobnou monstróznější akci nedělali. Všem kolegům přeji, aby se jim s vozy dobře jezdilo a dobře sloužilo. Jsou to vozidla, která odpovídají požadavkům v 21. století.

Mezi novými vozy je i třiaosmdesátimístný autobus. Sloužit bude nejen pro přepravu policistů, ale také v krizových situacích pro přepravu například evakuovaných dětských táborů a podobně. Na jihu Čech jde o jediný a historicky první autobus, který má majáky a tudíž i přednost na komunikacích.

Vozidla disponují různými vychytávkami. Třeba Volkswagen Transporter pro monitoring reálných hrozeb má ve výbavě střešní výsuvný stožár se světlem či signalizační světelnou tabuli, na kterou mohou policisté dávat potřebné a aktuální informace. Součástí výbavy je i elektrocentrála nebo laserový měřič vzdálenosti a elektronická měřící totální stanice. Součástí jsou i zásuvky na 220 V, mobilní stolky nebo páčidla, svítilny a další ruční nářadí.

Při nejrychlejším příjezdu k dopravním nehodám, kde je potřeba akutní první pomoc a záchranáři ještě nejsou na místě, budou moci policisté využít defibrilátor. „Posádka vozu bude na kurz první pomoci a použití defibrilátoru speciálně školena,“ dodal tiskový mluvčí jihočeské policie Miroslav Doubek.

Volkswagen Amarok má mimo jiné i naviják. Hyundaie IX 35i s pohonem 4x4 a rychlostní šestistupňovou převodovkou budou k užitku ve všech územních odborech. Určeny jsou pro jízdy v lehce prostupných oblastech a součástí výbavy jsou lokalizační a záznamová zařízení.

Díky lokalizačním a záznamovým zařízením může řídící integrované operační středisko efektivně koordinovat nasazení hlídek na daném teritoriu a rovněž tak policisté mohou získat videozáznam z dění před i za vozidlem,“ dodal Doubek.

Dalšími sedmi vozy Volkswagen Transporter jsou vybavena pracoviště kriminalistických techniků. „Tyto vozy slouží jako mobilní laboratoř při výjezdech kriminalistů na místo činu,“ řekl dále Doubek. „Na složení výbavy se podíleli sami policisté, kteří si tak mohli říct, co jim k výkonu služby pomůže.“ Pro zajištění mobility při nasazení vyššího počtu pořádkových policistů bude jihočeská policie nově vybavena sedmi vozidly dvanáctimístného Volkswagen Crafter.

Služby pořádkové a dopravní policie zlepší vozidla Škoda Octavia III, která budou dodána v motorizaci 1,4 TSI a 1,8 TSI. Zajímavostí je, že Octavie mají v kufru uzamčenou skříňku, ve které mohou mít i samopal. Nebo připoutání zadržené osoby, která je převážena na zadním sedadle, proběhne nově zleva doprava tak, aby nemohl být policista napaden. První část vozového parku má jihočeská policie již k dispozici. Další auta budou dodána během listopadu a prosince. Poslední zásilka pak dorazí v prvním čtvrtletí roku 2016.

Nejvíce gratuluji dopravákům, ke kterým mám asi nejblíže. Když si vzpomenu, co jsme měli za vozy v 90. letech, tak věřím, že se jim bude s těmito novými vozy dobře pracovat,“ dodal Trojánek. S Volkswageny pro pořádkové jednotky policisté rovnou z letiště odjeli do jednotlivých služeben.

Sedmapadesát vozů továrních značek Hyundai, Volkswagen a Iveco je z projektu na zvýšení akceschopnosti policie při řešení mimořádných událostí. Dalších 36 vozidel pořídilo Policejní prezidium.

Souhrn nových policejních vozů:

  • Terénní vozidlo do lehce prostupných oblastí Hyundai IX 35i (4x4) - začátek používání prosinec 2015 (14 kusů za 6 858 600 korun)
  • Terénní vozidlo do těžce prostupných oblastí VW Amarok (4x4) - začátek používání konec listopadu 2015 (4 kusy za 4 003 285 korun)
  • Služební motorové vozidlo mikrobus VW Transporter - začátek používání konec listopadu 2015 (12 kusů za 16 079 085 korun)
  • Služební motorové vozidlo minibus VW Crafter - začátek používání prosinec 2015 (7 kusů za 9 767 527 korun)
  • Speciální služební motorové vozidlo VW Transporter – DN - začátek používání prosinec 2015 (9 kusů za 13 439 276 korun)
  • Speciální vozidlo s mobilní laboratoří VW Transporter – OKTE - již v provozu (7 kusů za 10 782 555 korun)
  • Autobus Iveco Crossway - již v provozu (1 kus za 4 416 500 korun)
  • Služební vozidlo Škoda Octavia III 1,4 TSI 110 kW - začátek používání první čtvrtletí 2016 (11 kusů za 5 207 301 korun)
  • Služební vozidlo Škoda Octavia III 1,8 TSI 132 kW - začátek používání první čtvrtletí 2016 (3 kusy za 2 442 030 korun)
  • Služební vozidlo Škoda Octavia III 1,4 TSI 110 kW DSG (dvouspojková převodovka) - začátek používání první čtvrtletí 2016 (3 kusy za 1 769 889 korun)
  • Služební vozidlo Škoda Octavia III combi 1,4 TSI 110 kW - začátek používání první čtvrtletí 2016 (5 kusů za 2 442 030 korun)
  • Služební vozidlo Škoda Octavia III combi 1,8 TSI 132 kW - začátek používání první čtvrtletí 2016 (3 kusy za 1 580 463 korun)
  • Služební vozidlo Škoda Octavia III combi 1,8 TSI 132 kW DSG - začátek používání první čtvrtletí 2016 (3 kusy za 1 769 889 korun)
    *zbylé vozy jsou již v provozu

Představení nových vozů jihočeské policie

Neděle, 15. listopadu 2015, 19:46

_DSC4944
_DSC4943

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky policie, vozový park, Hyundai, Volkswagen, Škoda Octavia III, Iveco, Volkswagen Transporter, Škoda Octavia, motorové vozidlo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie zmodernizovala vozový park. Silnice bude brázdit 93 nových vozů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.