Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Prestižní cena DestinaCZe 2015 zamířila i na jih Čech. Oceněn byl třeba Šumavský Everest

Mají radost a není se čemu divit! Zástupci Horní Plané minulý týden ve čtvrtek v Plzni převzali významné ocenění za projekt Šumavský Everest, který se v uplynulých letech stal oblíbeným cílem pěších turistů. Šumavský Everest dosáhl prvenství v kategorii Zážitek na 1000 % pro celou rodinu v prestižní soutěži DestinaCZe 2015, kterou vyhlašuje agentura CzechTourism.

„Ocenění si velmi vážíme, je to pro nás skvělá zpětná vazba, která nám potvrdila, že projekt Šumavský Everest byl výborný nápad. Musím zdůraznit, že jeho duchovním otcem je náš občan Martin Pešek,“ řekl Jiří Hůlka, starosta Horní Plané.

Ptáte se, co je Šumavský Everest? Jedná se o osm vrcholů, jejichž nadmořská výška dává dohromady výšku Mount Everestu - 8848 m.n.m: Knížecí stolec - 1236 m.n.m, Lipno - přívoz Horní Planá - 725 m.n.m, Moldaublick - 1022 m.n.m, Olšina - 732 m.n.m, Plechý - 1378 m.n.m, Smrčina - 1338 m.n.m, Třístoličník 1311 m.n.m, Špičák - lovecká chata 1221 m.n.m. (cíl je lovecká chata v nadmořské výšce 1106 metrů).

Na všech vrcholech se nachází budka s razítkem, které horalové použijí do svého vrcholového pasu. Pokud nemají pas u sebe, stačí se u budky vyfotit. „Horalové, kteří Šumavský Everest zdolají, od nás poté dostanou oficiální certifikát,“ upozornil Jiří Hůlka. Vrcholové pasy se dají pořídit v infocentru.

Letos byly na všechny vrcholy umístěny QR kódy. „Pomocí nich si každý může načíst do mobilu místopis daného kopce,“ vysvětlil Luděk Štěpánek z hornoplánského infocentra.

V DestinaCZe 2015 letos zabodoval i vodní mlýn v Hoslovicích. Ten prvenství dosáhl v kategorii Po Česku za tradicemi, která upozorňuje na místa odkazující na české tradice. Nejstarší dochovaný český mlýn se nachází blízko Strakonic. Památka je přístupná od dubna do konce října. Ujít byste si neměli nechat prohlídku jak samotného mlýnu, tak stálou etnografickou expozici Ze života šumavského Podlesí, který se zabývá životem venkovského lidu. 

Soutěž DestinaCZe se uskutečnila již potřetí. „DestinaCZe je vlajkovou soutěží agentury CzechTourism, v jejímž rámci každoročně představujeme zajímavé turistické atraktivity napříč Českou republikou. Smyslem soutěže je nejen ocenit vítěze, ale především udržovat příznivý vzestupný trend domácího cestovního ruchu a nabádat k cestování po Česku,“ uvedla generální ředitelka CzechTourism Monika Palatková.

Celkem soutěž nabídla pět kategorií. V kategorii Fénix - znovuzrozený projekt: cena Toulavé kamery zvítězil Zámecký pivovar Frýdlant. Dále se umístila Křížová cesta Ronšperk, Tvrz v Dešenicích, Vošárna v Raduni a Vápenka v Horních Albeřicích. Zážitek 1000 % pro celou rodinu: cena Kudy z nudy měl následující pořadí: 1. Šumavský Everest, 2. Safari ZOO Olomouc, 3. Velký svět techniky, 4. Šťastná země, 5. Zámek Radíč. Kategorie Cítíte se jako doma: destinace EDEN 2015: 1. Broumovsko, 2. Jeseníky, 3. Slovácko, 4. Orlické hory a Podorlicko, 5. Železné hory. Kategorie Trendy novinky 2015: 1. Relax & sport resort Dolní Morava, 2. Legiovlak, 3. Zábavný vědecký park VIDA, 4. Centrum EDEN, 5. Jatka 78. Kategorie Po Česku za tradicemi: 1. Vodní mlýn Hoslovice, 2. Porcelánové stezky, 3. Hornický skanzen Březové Hory, 4. Centrum tradičních řemesel na statku Bernard, 5. Sklářský ateliér AJETO. Absolutním vítězem se stal Zámecký pivovar Frýdlant.

Dostali jste chuť na výlet? Ani se nedivíme!

Štítky Česko, soutěž, CzechTourism, projekt, Horní Planá, Plzeň, Jiří Hůlka, tradice, Zámecký pivovar Frýdlant, Mount Everest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prestižní cena DestinaCZe 2015 zamířila i na jih Čech. Oceněn byl třeba Šumavský Everest  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.