Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Temelín o víkendu sníží výkon

O víkendu sníží elektrárna Temelín svůj výkon. V provozu zůstane druhý blok na plném výkonu. Generátor prvního bloku bude v sobotu ráno krátce odstaven, reaktor zůstane na výkonu přibližně 30 procent. Důvodem je výměna čidel, které měří posuv ložiska mezi vysokotlakým a nízkotlakým rotorem turbíny v nejaderné části elektrárny.

„Jde o preventivní opatření. Posuv je měřen pomocí dvou čidel. Jedno z nich je aktuálně nefunkční. I tak ale lze blok provozovat s jedním čidlem,“ říká Marek Sviták, mluvčí Jaderné elektrárny Temelín. Pokud by se problémy objevily i u druhého čidla, musel by se turbogenerátor odstavit. „Takové odstavení by mohlo přijít v nevhodnou dobu a navíc by výměna čidel trvala déle. Proto je preventivní odstávka připravena a proběhne o víkendu, kdy je spotřeba elektřiny nižší než v pracovních dnech,“ doplnil Sviták.

Od začátku roku Temelín vyrobil 367 tisíc MW elektřiny. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobil 14,23 miliónů MWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Štítky Temelín, senzor, Jaderná elektrárna Temelín, elektřina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín o víkendu sníží výkon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.