Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Do Temelína se jezdí z celého světa

S výjimkou Antarktidy přijeli do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín lidé ze všech kontinentů. Z celkových 32 315 návštěvníků bylo 2 352 z 56 států celého světa. Zámeček Vysoký Hrádek již několik let svojí návštěvností konkuruje nejatraktivnějším jihočeským památkám, například zámku Kratochvíle.

Základem loňské návštěvnosti byli studenti a domácí turisté. Tuzemských návštěvníků Temelín loni přivítal 29 963. „Jako by naším infocentrem prošli obyvatelé města Písek. Zájem byl hlavně o letních prázdninách, kde se k nám přijelo podívat více než devět tisíc lidí. Ukazuje se, že lidé nechtějí příliš zůstávat na jednom místě, ale chtějí toho vidět víc a nás těší, že mezi své cíle řadí i naše infocentrum,“ říká Jitka Lhotská, z Infocentra Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. Nejvíce návštěvníků přijelo na Den otevřených dveří. Poslední červencovou sobotu se areálem elektrárny projelo více než osm stovek lidí.

Nejčastějšími zahraničními návštěvníky jsou v posledních letech Poláci. Potvrdil to i loňský rok, kdy jich do Temelína přijelo přesně 607. „V Polsku, kde dosud nemají jadernou elektrárnu v provozu, uvažují o její stavbě. Proto se zde jaderná energetika v posledních letech hodně diskutuje. Získat informace k nám jezdí vedle lidí z energetiky i studenti technických vysokých škol,“ poznamenal Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ. Z Rakouska do Temelína přijelo 428 návštěvníků, z Německa přibližně o stovku méně. Mezi návštěvníky mimo Evropu byli lidé například z Brazílie, Číny, Indonésie, Jihoafrické republiky nebo Taiwanu.

Novinkou temelínského infocentra jsou dvouhodinové exkurze pro mateřské školky. Součástí programu je například animovaný film Párty pana Cvrčka. „Do elektrárny děti nemůžou, zde je věková hranice 15 let. Infocentrum je jim však zdarma k dispozici. Výklad je přizpůsoben věku, není tedy o technickém vysvětlování, ale hlavně o zábavě, soutěžích a odměnách,“ doplňuje Lhotská. Jen za poslední měsíc loňského roku tuto možnost využilo osm mateřinek.

Skoro osmdesát svateb u Temelína

Netradiční spojení historické budovy, zámeckého parku se 155 metrů vysokými chladicími věžemi v zádech již několik let oslovuje mladé páry k uzavření sňatku. Loni pod chladicími věžemi proběhlo dvanáct svatebních obřadů, od roku 2006 pak 79. A rezervace se objevují už i pro letošní rok. Zatím je první svatba objednána na 14. května, další dvě jsou pak naplánované v červenci.

Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín je přístupné denně od 9:00 do 16:00. Dvouhodinová prohlídka je pro návštěvníky zcela zdarma. Uvnitř zrekonstruovaného renesančního zámku se nachází mimo jiné kinosál s 3D projekcí a speciální mlžnou komorou, nebo interaktivní modely elektrárny i klíčových zařízení a sezónní výstavy. 

Štítky Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, jaderná elektrárna, Antarktida, svatba, Kratochvíle, Vysoký hrádek, elektrárna, ČEZ, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Temelína se jezdí z celého světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.