Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Hasiči cvičili v hlubinách lipenské elektrárny záchranu osoby z nátokové šachty

Poslední lednové úterý se v prostorách lipenské vodní elektrárny uskutečnilo cvičení jednotek Hasičské záchranné služby Jihočeského kraje. Cílem bylo nacvičit záchrannu osob z nátokové šachty přehrady.

Cvičení simulovalo záchranu uvízlé osoby v době, kdy se při prováděné revizi poškodila plošina. „Po ohlášení na tísňovou linku přijela na přehradu jednotka profesionálních hasičů ze stanice Frymburk a zároveň byla svolána lezecká skupina složená z hasičů z Českého Krumlova a Českých Budějovic. Velitel zásahu byl nejprve pracovníky elektrárny informován o vzniklé situaci. Následně rozhodnul, že ‚pracovníka elektrárny‘ bude nutné ze 160 metrů hluboké nátokové šachty transportovat na nosítkách za využití lezeckého materiálu,“ popisuje průběh mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. 

Komplikace rovněž přinesl pád diagnostického zařízení na dno šachty. I na něj museli následně hasiči použít lezeckou techniku. Nejprve však zachraňovali uvízlou osobu. Po vytvoření kotevních bodů si transportní cestu zajistili lanem, na kterém byla upevněna nosítka se zafixovaným zraněným. „Následovalo vytažení nosítek na kladce. Přibližně po pětačtyřiceti minutách se hasiči pustili do vyzvednutí diagnostického zařízení,“ doplňuje Matějů.

Aby byli hasiči připraveni pro případný ostrý zásah, součástí cvičení byla také prohlídka celé elektrárny, a to nejen v nátokové šachtě. Jinak ale prokázali, že jsou schopni zvládnout zásah v nestandardním prostředí. Jak za běžného provozu, tak i po dobu renovace. Ta aktuálně probíhá společně s rozsáhlou údržbou elektrárny.

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky elektrárna, Jihočeský kraj, České Budějovice, Český Krumlov, Frymburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči cvičili v hlubinách lipenské elektrárny záchranu osoby z nátokové šachty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.