Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolní hasiči dostanou od Jihočeského kraje mimořádné dotace ve výši 16,7 milionu korun

O téměř 42 milionů korun se budou moci ucházet letos v rámci mimořádné dotace sbory dobrovolných hasičů na jihu Čech, tedy obce, coby jejich zřizovatelé. Peníze mohou využít na nákup dopravních automobilů či rekonstrukce a výstavbu požárních zbrojnic. 16,7 milionu z uvedené částky poskytne Jihočeský kraj a 25 milionů korun uhradí stát.

„Vedle tradičních dotací, kterými kraj v řádech desítek milionů podporuje naše jihočeské dobráky, se díky dohodě mezi asociací krajů a ministerstvem vnitra podařilo pro rok 2016 otevřít mimořádný dotační titul na nákup dopravních automobilů a rekonstrukce nebo stavby požárních zbrojnic. Tedy věcí, po kterých dobrovolní hasiči dlouhodobě volají,“ upřesnil hejtman Jiří Zimola.

Starosta Žižka kvituje dotace s povděkem

Mimořádnou dotaci kvituje s povděkem starosta jihočeských dobrovolných hasičů Jiří Žižka. „Z jakékoliv podpory dobrovolných hasičů máme samozřejmě velikou radost. V případě tohoto dotačního programu o to větší, protože o tuto dotaci mohou žádat všechny jednotky, včetně těch v nejmenších obcích. Z mého pohledu je to ocenění práce téměř 46 tisíc dobrovolných hasičů v kraji, kteří pomáhají svým spoluobčanům při řešení mimořádných událostí a tyto dotace budou nápomocny k tomu, aby jejich pomoc byla ještě rychlejší a účinnější,“ řekl Žižka.

Usnadní jim cestu k zásahům

Zimola ještě jednou zdůrazňuje, že zmíněný vozový park se týká jen dopravních automobilů. „Vozy jsou prioritně určené k přepravě jednotky na místo zásahu nebo k přepravě osob při živelních pohromách, jako jsou třeba povodně,“ dodal hejtman.   

Ministerstvo vnitra uvolní v rámci uvedeného dotačního programu letos pro sbory dobrovolných hasičů v rámci celé České republiky 250 milionů korun. Desetina z této sumy má putovat do jižních Čech. „Dotace bude přerozdělována dle klíče nastaveného ministerstvem vnitra. Tři šestiny dá stát, dvě šestiny kraje a jednu šestinu zřizovatelé dobrovolných hasičů, tedy obce,“ nastínil Zimola.

Předpokladem k zisku dotace je, že v rámci administrace žádostí dojde v první úrovni k výběru žadatelů o dotaci ze státního programu a následně bude těmto žadatelům umožněno požádat o investiční dotaci z krajského dotačního programu. Datum, od kdy se budou moci zájemci obracet s žádostmi o krajské peníze, není zatím stanoven.

Autoři | Foto Jaroslav Hovorka

Štítky dotace, dobrovolní hasiči, Jihočeský kraj, sbor dobrovolných hasičů, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Jiří Zimola, Jiří Žižka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči dostanou od Jihočeského kraje mimořádné dotace ve výši 16,7 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.