Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podaří se ještě zachránit Malák? Zastupitelstvo zatím neschválilo smlouvu o financování

Budějčtí zastupitelé v pondělí nejprve zařadili a následně stáhli ze svého programu schválení smlouvy o financování první etapy protipovodňových opatření na Malši v Havlíčkově kolonii. Na jejich jednání byly totiž předloženy nové skutečnosti, které mohou ještě samotný začátek prací odložit nebo zastavit.

Za řečnickým pultem vystoupila odpoledne obyvatelka Javorové ulice Radmila Frydrychová Čapková, která se do zastupitelů ostře obula. „Existuje důvodné podezření z porušování legislativy na území Českých Budějovic. V dané lokalitě byla aktivní zóna záplavových území stanovena chybně a právě to umožňuje nelegální výstavbu,“ řekla s tím, že podle ní ani není potřeba spekulovat o tom, zda to bylo účelové, nebo ne. 

Prakticky tak obvinila město, že z veřejných prostředků podporuje něčí ryze soukromé zájmy. „Dělení na tři etapy je právně nepřípustné a může za určitých okolností vést ke zhoršení povodňové situace ve městě. Vzhledem k dopadu na životní prostředí, zdraví a majetek obyvatel je třeba, jak ukládá zákon, aby byl projekt posuzován jako celek,“ přidala Frydrychová s tím, že občané udělají vše pro změnu rozhodnutí. Důvodem, proč se dle jejích slov opatření schválila, je zpřístupnění některých záplavových oblastí u Jezu u Špačků pro stavbu. Zastupitelům pak prakticky „vyhrožovala“ zapojením orgánů činných v trestním řízení.

Její slova poté potvrzoval předseda iniciativy Zachraňme Malák Pavel Kolář. Ten zmínil, že v projektu je nesprávně uveden údaj o stoleté vodě. Tato závažná chyba tak ovlivňuje protipovodňová opatření. Zastupitele rovněž před hlasováním upozornil Svatomír Mlčoch, že Česká inspekce životního prostředí zahájila s městem, Povodím Vltavy a společností Zvánovec společné správní řízení o omezení nebo zákazu škodlivé činnosti. Na základě toho bylo vydáno rozhodnutí o předběžném opatření, kterým bylo nařízeno zdržet se v lokalitě kácení dřevin. Podle nepotvrzených informací členů iniciativy někteří zastupitelé toto vůbec nevěděli. 

Nové poznatky samotné zastupitele znepokojily. „Já jsem už před čtyřmi pěti měsíci chtěl, abychom reagovali na výhrady, které občané mají. A nemyslím jenom ty věcné. Na souvislosti, které se toho týkají. Máme nárok, abychom získaly otázky zodpovězeny,“ zdůraznil Rudolf Vodička.

Podobně hovořil i Tomáš Bouzek z řad opozice. „Probudili jsme se trochu pozdě, náznaky tady byly už předtím. Město by mělo mít představu, jak budou následující etapy vypadat. A tady se řada lidí ptala, v čí prospěch. Spekulovalo se o tom. Já ty informace nemám, ale rád se to dozvím,“ řekl.

Předkladatel bodu a náměstek primátora Petr Holický po poradě zastupitelských klubů navrhl, aby se na základě nových skutečností, které byly předloženy, bod z programu stáhl. Třicet zastupitelů mu dalo za pravdu, deset jich nehlasovalo a dva se zdrželi. Zastánci současné krajinné úpravy kolem Malého jezu tak získali čas navíc.

Štítky Malše, České Budějovice, Svatomír Mlčoch, Tomáš Bouzek, Česká inspekce životního prostředí, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podaří se ještě zachránit Malák? Zastupitelstvo zatím neschválilo smlouvu o financování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.