Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Telefon, který umí zachránit život

Vypadá o dost starší než moderní chytré mobily. K internetu se nepřipojí. Fotografie nepořídí. Může však zachránit lidský život. To je také hlavní důvod, proč ČEZ pořídil pro pracovníky čerpací stanice Hněvkovice speciální přenosné telefony.

K řízení čerpací stanice Hněvkovice stačí jeden člověk. Během osmihodinové směny obsluhuje velín a fyzicky kontroluje zařízení. V kontaktu s okolím je pouze přes email a pevnou linku. Mobilní síť v areálu stanice má špatný signál. Pokud by pracovník omdlel, může zůstat v bezvědomí i celé hodiny. „To byl také důvod pořízení speciálního telefonu. Ten vedle klasického telefonování sleduje i pohyb svého držitele. V případě potíží vysílá se varovný signál na dvě místa v Jaderné elektrárně Temelín,“ popisuje funkci Marek Sviták, tiskový mluvčí elektrárny Temelín.

Pracovníci musí novinku nosit ve svislé poloze. Svisle ho mají umístěn i na stole. Náklon automaticky spouští dvacetivteřinový interval, po kterém se odesílá varovný signál. „Může se stát, že se telefon dostane mimo svislou polohu. V takovém případě má pracovník možnost odeslání varovného signálu vyrušit,“ doplnil Sviták.

Operátoři čerpací stanice Hněvkovice mají k dispozici dva telefony. Jeden nosí neustále u sebe, druhý slouží jako záloha, případně pro pracovníky zajišťující údržbu čerpačky. Podobným zařízením jsou vybaveni například i zaměstnanci vodní elektrárny Lipno.

Pořízení telefonu nebylo pouze o jeho nákupu. Bylo nutné vytvořit speciální telekomunikační síť. Ta vedle nové ústředny obsahuje i 14 základnových stanic, které zajišťují komunikaci a monitorují polohu telefonu. Telefon se vždy spojuje se stanicí s nejsilnějším signálem. Celá investice vyšla ČEZ na necelé dva milióny korun. „Od doby, co telefon používáme, jsme flexibilnější. Bylo potřeba si zvyknout na správnou polohu, aby nedošlo k neúmyslnému odeslání varovného signálu,“ říká Jiří Janoušek, jeden z šesti pracovníků, kteří se o provoz čerpací stanici v osmihodinových směnách starají.

Čerpací stanice Hněvkovice je pro elektrárnu Temelín velmi důležitá. Prostřednictvím dvou šestikilometrových potrubí zajišťuje nepřetržité dodávky vltavské vody pro elektrárnu Temelín. V Temelíně je voda shromažďována ve vodojemu o objemu 30 tisíc m3, odkud je po úpravě rozváděna do jednotlivých částí elektrárny.

Tisková zpráva

Štítky čerpací stanice, Hněvkovice, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, elektrárna, Jiří Janoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telefon, který umí zachránit život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.