Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Kvůli teplé zimě začaly výlovy rybníků dříve, než je obvyklé

Jarní výlovy začaly v některých jihočeských rybnících kvůli nezvykle teplému únoru o týdny dříve, než bývá zvykem. Hlavní výlovy jsou přichystány na Velikonoce. Rybníkáře trápí především nedostatek vody. Ryby jsou ale po mírné zimě zatím v dobré kondici, lidé si je mohou koupit na sádkách i na hrázích rybníků. Ceny zůstanou stejné jako o Vánocích. Termíny výlovů musí sledovat na webech rybářství.

„Rybníky nejsou zamrzlé, proto jsme s výlovem již začali. Zatím ale lovíme malé rybníky. Hlavní výlov začne 14. března, kdy budeme lovit Opatovický rybník,“ uvedl předseda představenstva třeboňského rybářství Josef Malecha. Kapry tu budou prodávat za stejné ceny jako loni, kilogram ryby první třídy na sádkách stojí 77 korun, výběrový kapr o deset korun víc.

Nejlevnějšího kapra první třídy koupí zákazníci na sádkách Rybářství Nové Hrady za 50 korun, výběrového za 65 korun. Novohradští rybáři podle jednatele společnosti Lubomíra Zvonaře nezdražili už 15 let. Také zde mají částečně odloveno. „Pokud se nezmění počasí, tak s hlavními výlovy začneme okolo 10. března. Lovit se bude rybník Blatec u Olešnice,“ řekl Zvonař. Podle něj je situace s vodou na Novohradsku bídná. Odhaduje, že momentálně je tak na 30 procentech běžného stavu. „Sníh se vpil do půdy a do rybníků se dostalo hrozně málo vody. Modlíme se, aby ještě napadl sníh nebo aby pršelo,“ uvedl Zvonař. Doufá, že do léta se rybníky dostanou alespoň na padesátiprocentní stav. „Během zimy pak rybníky dotečou,“ uvedl.

Společnost Blatenská ryba začíná s výlovem v pondělí. Hlavní jarní výlovy budou v Blatné 2. a 3. března. „To se bude lovit rybník Řitovíz u Blatné a Hradecký rybník u Strakonic,“ uvedl Karel Nusl ze společnosti Blatenská ryba.

Foto Bezedný Frank | Zdroj ČTK

Štítky rybník, Velikonoce, Vánoce, Blatenská ryba, Rybářství Nové Hrady, Blatná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli teplé zimě začaly výlovy rybníků dříve, než je obvyklé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.