Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začala výstavba a revitalizace IGY Centra, město se chce v budoucnu touto oblastí chlubit

Na místě budovy bývalé telekomunikační společnosti SPT Telecom poklepali v úterý dopoledne zástupci realitní investiční skupiny CPI Property Group, stavební firmy Metrostav a města České Budějovice na základní kámen nového obchodního a zábavního centra IGY2, které bude propojeno se svým starším předchůdcem. To dozná zásadních změn. Investice do obou objektů vyjdou na tři čtvrtě miliardy.

Současné IGY Centrum je otevřeno již deset let a jeho rozsáhlá budova si s narůstajícími nároky zákazníků vyžádala revitalizaci tak, aby zůstala zachována konkurenceschopnost i poptávka po obchodech a službách. „IGY je stále značkou trhu, našlo si své zákazníky, a aby mohlo hledat další, potřebuje omladit. Zároveň i rozšířit. Právě proto vznikl projekt rozšíření a revitalizace. Na stavbě je pár obtížných technických záležitostí, které se týkají zejména části staré, protože budeme stavět v budově, která je v provozu. Budeme dělat poměrně zásadní zásahy, ale věřím, že se všechno kvalitně podaří,“ doufá výkonný ředitel CPI Property Group Zdeněk Havelka.

Rozšíření a zmodernizování IGY Centra bude mít pozitivní přínos i pro České Budějovice jako takové. „Myslím si, že do budoucna se toto místo stane přirozeným centrem, které bude více žít. Již výstavbou IGY1 se místo stalo centrem návštěv a nákupů obyvatel, ale i těch, kteří do města dojíždějí. Provedla se úprava Družby, nyní dojde k tomuto... Podle mě to není v této části města poslední slovo investora. Budeme se touto částí moci chlubit, přestože to je tak trochu za cizí peníze,“ zmínil primátor Budějc Jiří Svoboda.

Výstavba ovlivní i samotné okolí. Investor však chce obyvatele dostatečně o možných komplikacích informovat a spolupracovat s nimi tak, aby bylo omezení jejich běžného života co nejmenší. Nejvíce zkomplikuje provoz výstavba pasáže nad Pekárenskou ulicí, která bude sloužit k volnému přechodu mezi oběma objekty. „Práce budou natolik rozsáhlé a konstrukčně složité, že bude nutná uzavírka ulice na určitou dobu. To se asi jinak technicky vyřešit nedá,“ zmínil vedoucí projektu David Vlasák ze společnosti Metrostav.

Multikino bude mít devět sálů, fitness a wellness se zmenší. Hotovo má být v říjnu 2017

Na IGY Centru s osobitou architekturou a jedinečným designem společně pracovaly ateliéry Atelier 8000 a Chapman Taylor. Hrubá stavba IGY2 dosáhne nejvyššího bodu na přelomu letošního roku, následně budou pokračovat práce na opláštění objektu. Jakmile objekt získá zvenku svou konečnou podobu, přemístí se důležité stavební úpravy do interiérů. S tím budou probíhat úpravy obchodních prostor dle požadavků nových nájemců.

Jakmile se dokončí dostavba a rekonstrukce IGY Centra, na ploše o velikosti 29 tisíc metrů čtverečních vyroste 130 provozoven, z nichž bude 60 obchodů módních značek. Chybět nebude ani nové multikino s devíti sály, pro které už má investor provozovatele, food court s bohatou nabídkou jídel, dětský koutek nebo fitness a wellness centrum. To se však oproti předchozímu zmenší. V objektu bude taky 4740 metrů čtverečních kanceláří a sedm set parkovacích míst.

Hlavním cílem CPI Property Group je oživení a obohacení stávajícího prostoru. Nové IGY Centrum má vytvořit vizuálně přitažlivý objekt pro návštěvníky, kterého bude poutat fasáda hrající si se světlem. Dominantou by měla být nárožní část z ohýbaného chromovaného plechu s podsvícením a perforací. Zajímavé efekty vytvoří i další část fasády, která bude střídavě tvořena lisovanými prostorovými plechovými panely s hladkými panely.

Celkové náklady na dostavbu a rekonstrukci IGY Centra by se měly vyšplhat až na 750 milionů korun. Nová budova spolkne o 90 milionů korun více, přesněji 420 milionů korun. Rozsáhlá revitalizace současného IGY1 vyjde na 330 milionů korun. Hotovo by mělo být na podzim roku 2017, patrně v říjnu.

Zahájení výstavby IGY2

Úterý, 19. dubna 2016, 15:08

Zahájení výstavby IGY2
Zahájení výstavby IGY2

Foto Jan Luxík

Štítky revitalizace, stavba, CPI Property Group, České Budějovice, Metrostav, O2 Czech Republic, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala výstavba a revitalizace IGY Centra, město se chce v budoucnu touto oblastí chlubit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.