Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jihočeská města doplácejí na provoz bazénů miliony korun

Města v Jihočeském kraji doplácejí ročně na provoz krytých plováren miliony korun. Přesto neuvažují o tom, že by výrazně zdražovaly vstupné. Ani vyšší zisk z tohoto segmentu by totiž ztrátu nesmazal. Kryté bazény s parametry pro závodní plavání mají všechny okresní města v regionu. Většinou jde o stavby, které vznikly v 70. a 80. letech minulého století a provozovatelé je revitalizují pomocí dílčích rekonstrukcí.

Jediný krytý padesátimetrový bazén v kraji se nachází v Českých Budějovicích. Ročně jej navštíví na 250 tisíc lidí a provozovatel získá ze vstupného nebo pronájmů sedm milionů korun. Město pak provoz areálu dotuje roční částkou ve výši 15 milionů korun. „Z nákladů nejvíce zatěžují dodávky energií a vody. Abychom je snížili, tak jsme za poslední roky například vyměnili oběhová čerpadla, komponent topného systému a osvětlení,“ uvedl Tomáš Novák, ředitel společnosti Sportovní zařízení města České Budějovice

Vyšší zisk ze vstupného utržili například správci bazénu v Jindřichově Hradci. Loni bazén navštívilo více než 231 tisíc lidí, což znamenalo příjem přes osm milionů korun. Město pak muselo na provoz uvolnit sedm milionů korun. Za vysokou návštěvností může stát i nedávná přestavba areálu. „Město jej před sedmi lety zrekonstruovalo a rozšířilo o relaxační bazén s tobogánem a parní kabinou. Tento relaxační bazén je jako jediný v Jihočeském kraji veřejnosti přístupný denně od 6:00 do 21:30,“ řekla vedoucí jindřichohradeckého bazénu Marcela Kůrková.

Nejnižší návštěvnost v regionu evidují ve Strakonicích. Tam krytý bazén ročně využije 32 tisíc rekreantů. Statistika však nezahrnuje pronájmy školám a jiným organizacím. Strakonický areál ale přesto dokáže vytvořit relativně solidní příjem, ročně mohou být kolem devíti milionů korun. Na tom se podílí i venkovní část komplexu, kde se nachází ubytování a využívají jej především sportovci na dlouhodobější pobyty.

Ceny za vstupné do bazénu v regionu se pohybují přibližně na stejné úrovni. Výjimku tvoří jen Jindřichův Hradec, který však nabízí kromě plaveckého i regenerační bazén. Někde provozovatelé nabízejí zvýhodněný tarif v hodinách, které nebývají pro návštěvníky tak atraktivní. Například v Českých Budějovicích proto ve všední den dopoledne stojí hodina 35 korun, odpoledne je pak o 15 korun dražší.

Některé bazény výhledově zvažují zdražení vstupného. „Od letošního září se zvýší cena ze 45 na 50 korun na hodinu,“ uvedl tajemník táborského městského úřadu Lubomír Šrámek. Podobný krok nevylučují ani ve Strakonicích. „Drobné zdražení může v příštích letech přijít. Vše závisí na vývoji situace,“ řekla mluvčí strakonické radnice Markéta Bučoková. V jiných městech podmiňují potenciální změnu tarifu rekonstrukcí objektu. „V případě, že by se podařilo zrealizovat některé úpravy, které by podstatným způsobem zpříjemnily klientům zdejší pobyt a zkvalitnily naše služby, pak by zvýšení ceny bylo opodstatněné a reálné,“ uvedla například ředitelka Sportovního zařízení Prachatice Radovana Kutláková.

Foto Bramberka Nová | Zdroj ČTK

Štítky bazén, rekonstrukce, Jihočeský kraj, České Budějovice, Tomáš Novák, Jindřichův Hradec, Lubomír Šrámek, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská města doplácejí na provoz bazénů miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.