Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak snadno přijít k tetování

PR článek

Na začátku byla netradiční sázka mezi zaměstnanci Obecního úřadu Boršov nad Vltavou a starostou obce: „Jestli letos vyhrajeme soutěž Vesnice roku v jižních Čechách, nechám si na břicho vytetovat létající rybičku.“ Zúčastněné strany sázku potvrdily podáním rukou, obec se do soutěže přihlásila a od té doby starostu kůže na břichu svědí.

Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 251 obcí z celé České republiky. V červnu bude znám krajský premiant, který postoupí do celorepublikového kola. V kraji Boršov soutěží s dalšími 20 obcemi a jen na Českobudějovicku se jedná o čtyři obce. Soutěž pořádá ministerstvo pro místní rozvoj, které tak chce upozornit širokou veřejnost na význam venkova, podnítit obyvatele obcí k aktivní účasti na obohacování společenského života, péči o místní tradice a ocenit aktivity obcí a jejích představitelů.

Boršov nad Vltavou má co nabídnout, je to především místo pro příjemné bydlení, práci a trávení volného času v krásné přírodě. Díky blízkosti krajského města se v poslední době stává populárním místem pro příměstskou rekreaci.

V letošním roce si Boršovští připomenou 755 let od chvíle, kdy se v písemných pramenech objevilo slůvko Borschow. Ze 13. století pochází i velice dobře znatelné obranné valy boršovského hrádku na levé straně Vltavy, stejně jako pozdně gotická budova kostela sv. Jakuba s více jak šestimetrovou freskou sv. Kryštofa a stále funkčním zvonem z roku 1495.

Tvář obce formovala a formuje především řeka Vltava, která do Boršova ročně přiláká více než 50 tisíc poutníků -vodáků, dala vzniknout jednomu z nejvyhlášenějších pstruhových revírů v Čechách a díky níž naši předci založili mlynářskou výrobu, která se přes rodinu Zátků až po dnešní firmu Europasta SE úspěšně rozvíjí dodnes.

Léto v Boršově, to jsou vyhlášené Staročeské jihočeské dožínky, Slavnosti těstovin, originální Zahorčické divadelní léto, náročný krosový běh ReuterRun, Muzicírování na Farské zahradě a řada dalších sportovně společenských akcí. Za návštěvu stojí inspirativní Farská zahrada s vizuálními objekty, obnovený Habermannův sad a Parčík pod Včelnou s venkovními fitness nebo Zahrada Hlaholice v parku za hřbitovem. Pochlubit se obec může novou originální přírodní zahradou v areálu mateřské školy z listopadu 2015. Na jaře 2014 byl obnoven více jak 200 let starý nebeský rybník U Matoušků.

Tisíce turistů se každý rok vypravují na Fritschovu stezku na levém břehu Vltavy k romantické zřícenině gotického hradu Dívčí Kámen. Všechna zajímavá místa v obci a okolí jsou označena informativními cedulemi v češtině a angličtině, v letních měsících bude v obci a okolí vyznačeno šest tras pro běžce a vyznavače nordic walking.

Pro stovky návštěvníků se stal populárním 1. Boršovský trh s neopakovatelnou atmosférou, který se každý měsíc odehrává s živou hudbou v magickém dubovém stromořadí.

Vedle obecního úřadu byla postavená nová budova obecní knihovny díky recyklaci starých garáží - takový malý boršovský brownfield s pouličním osvětlením z mostní konstrukce starého železničního mostu.

Proč byla jako motiv sázky vybrána okřídlená rybička? Protože ryba s křidélky je o svobodě, o inspiraci a Boršov nad Vltavou je obec, která umí inspirovat.

Štítky soutěž, Boršov nad Vltavou, Vesnice roku, Jihočeský kraj, Boršov, Česko, Vltava, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, tetování, okres České Budějovice, Europasta, obecní úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak snadno přijít k tetování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.