Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Na Prachaticku začaly růst letní houby, dříve než obvykle

V jižních Čechách začaly růst hřibovité houby, typické pro letní období. Vlivem deštivého počasí, které střídají horka, je to dříve než v předchozích letech. Nejvíce hub roste na Šumavě, hlavně na Prachaticku.

Loni, kdy bylo velké sucho, byly podmínky pro růst hub katastrofální. Velká úroda byla v lesích i v květnu, kdy rostou jarní houby. „Například májovky, závojenky, smrže. Když člověk zná místa, nosí z lesa plné košíky,“ řekl předseda mykologického klubu při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích Rudolf Mašek.

„Červen je na houby obecně špatný. V tento měsíc roste málo hub. Letos je to ale jinak, protože rostou i hřiby kováři, to jsou modráci, a k tomu i křemenáči,“ uvedl Mašek. Podle něj roste i hřib hnědý, kterému houbaři říkají suchohřib. „V tuto dobu je to veliká rarita. Ten normálně roste až na podzim,“ řekl s tím, že pravá houbová žeň začne zhruba v polovině července.

Podle Maška roste nyní nejvíce hub na Šumavě. „Na Šumavě byla vždy zima déle než v jiných částech jižních Čech. Houby rostly až později. Teď tu ale rostou nejvíc. Je to celé převrácené,“ uvedl.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky houby, okres Prachatice, Jihočeský kraj, Šumava, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Prachaticku začaly růst letní houby, dříve než obvykle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.