Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Premonstráti: Rybářství Třeboň získalo majetek nezákonně

Rybářství Třeboň získalo podle kanonie premonstrátů část svého majetku v 90. letech neoprávněně a v rozporu se zákonem. Při převodu nemovitostí chyboval stát, který tehdy postupoval účelově. Ředitel Rybářství Třeboň Jan Hůda v pondělí řekl, že majitelé rybářství na začátku 90. let zprivatizovali, aniž by postupovali protiprávně.

Premonstráti z Teplé požadovali část majetku třeboňského rybářství v církevních restitucích a chtěli záležitost řešit soudní cestou. Nakonec však od podání obžaloby ustoupili. Ředitel ústřední kanceláře Královské kanonie premonstrátů na Strahově Petros Alexandridis řekl, že důvodem tohoto kroku byl fakt, že kardinál Dominik Duka se se státní správou dohodl na minimalizování soudních sporů spojených s církevními restitucemi.

„Majetek (rybáři) získali v rozporu se zákonem, porušili blokační ustanovení paragrafu 29 zákonu o půdě a ten převod byl od začátku neplatný. Tento majetek, který má Rybářství Třeboň, měl stát vydat církvím a neměl ho předávat účelově vytvořené akciové společnosti,“ míní Alexandridis. Podle něj lesy a rybníky kolem kláštera v Teplé patřily v minulosti premonstrátům, kteří na ně měli nárok. Alexandridis uvedl, že přesto pozemkový fond v 90. letech na základě privatizačního projektu nemovitosti převedl rybářům. „A to i přesto, že bylo ze zákona zakázáno s tímto majetkem jakkoliv hýbat,“ dodal.

S názorem premonstrátů nesouhlasí Hůda. „Postupovali jsme v souladu se zákonem. Rybářství jsme neprivatizovali my, privatizoval jej stát, my jsme jen předložili projekt. Pokud premonstráti tvrdí, že jsme majetek získali neoprávněně, zaráží mě, že se proti tomu ozývají až dnes, po 25 letech,“ řekl Hůda.

Církevní restituce se na jihu Čech staly v posledních dnech hlavním politickým tématem. Jihočeský kraj předložil Parlamentu České republiky návrh zákona, který by zdaňoval finanční náhrady pro církve. Církve v souvislosti s navrácením majetku v regionu podaly více než 150 žalob. Třeboňští rybáři zase v minulosti podali podnět policii, protože se domnívají, že cisterciácké opatství Vyšší Brod a římskokatolické farnosti Lutová a prelatura Český Krumlov chtějí získat řadu jejich rybníků nezákonným způsobem.

Zdroj ČTK

Štítky Rybářství Třeboň, Třeboň, Církevní restituce, Dominik Duka, Strahov, Parlament České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premonstráti: Rybářství Třeboň získalo majetek nezákonně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.