Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Voda v koupalištích na jihu Čech je vhodná ke koupání

Voda v přírodních koupalištích v Jihočeském kraji je podle rozborů hygieniků v pořádku. Nejlepší voda je na Orlíku. Od předchozího měření se zlepšila kvalita vody na pláži v Lipně nad Vltavou, naopak zhoršení zaznamenali hygienici u lipenských pláží v Horní Plané a Černé v Pošumaví, přesto i tam je voda vhodná ke koupání.

Ve vodě na pláži v Lipně nad Vltavou je překročena pouze hodnota u chlorofylu A. „Oproti minulým dvěma odběrům ale došlo ke zlepšení,“ uvedl Vratislav Heinige z jihočeské Krajské hygienické stanice, která vzorky vody odebírala v pondělí. Voda u lipenských plážích v Horní Plané a v Černé v Pošumaví má vedle zvýšeného množství chlorofylu A i sníženou průhlednost. „Voda je stále vhodná ke koupání, má ale horší vlastnosti než v předcházejících týdnech,“ uvedl Heinige a doplnil, že lidé by se tam měli po koupání osprchovat.

Jihočeská hygienická stanice monitoruje koupaliště, která nemají provozovatele. Letos v létě sleduje kvalitu vody vedle lipenských pláží také u dvou míst na Orlíku, v Podolsku a na Radavě, dále ve Staňkovském rybníku a rybníku Hejtman.

„Na Orlíku je u obou pláží voda ke koupání vhodná. Hodnocená je číslem jedna,“ uvedl Heinige. Ve Staňkovském rybníku na Jindřichohradecku a v rybníce Hejtman nedaleko Chlumu u Třeboně musí hygienici při hodnocení zohledňovat výsledky z minulé sezony. „Voda je sice vhodná ke koupání, ale s ohledem na minulé sezony ji musíme hodnotit ukazatelem čtyři,“ uvedl Heinige.

Zdroj ČTK

Štítky koupání, pláž, Česko, Vodní nádrž Orlík, Horní Planá, Lipno nad Vltavou, Pošumaví, Jihočeský kraj, rybník, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v koupalištích na jihu Čech je vhodná ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.