Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Snažíme se jít poctivou cestou, říká o podnikání v odpadech Alexander Kroutl

Před třinácti lety se rozhodl založit svůj vlastní byznys a zkusit štěstí v odpadovém hospodářství. Podařilo se. Firma Ekoka si postupně vydobyla své místo pod sluncem, dnes najdeme její sídlo vedle bývalého Sfinxu. Majitel Alexander Kroutl začínal podnikat v Malontech na Kaplicku a později přešel do krajského města, kde vybudoval vlastní sběrný dvůr. V současnosti vede ještě dvě pobočky na jihu Čech. Jak se mu dnes daří a jak se dívá na současný vývoj v oboru, o tom jsme si s ním přijeli popovídat.

Jakou cestou jste se k odpadovému hospodářství dostal?
Dostal jsem se k tomu vcelku klasickým způsobem. Nejprve jsem pracoval jako zaměstnanec u firmy s podobným zaměřením. Něco jsem se tam přiučil, odešel jsem a rozhodl se do toho pustit sám a dělat to po svém.

Čím je vaše společnost charakteristická? Jaký přístup ve firmě vyznáváte?
Snažíme se jít poctivou cestou. Používáme například digitální váhy, každý zákazník se tu na svou váhu může podívat. V jiných sběrnách přijdete a mají ji tam schovanou, což považuji za zastaralý přístup. Takto transparentně to děláme od začátku, díky tomu se k nám lidé rádi vrací. Dost nám také pomáhá, že tu máme mladou krev. Já jsem už stará škola, takže ten „mladší“ pohled se hodí. Snažíme se tu mít čisto, neustále uklízíme a hlavně jsme vstřícní k zákazníkům. Chceme, aby se sem vraceli a neřešili halířové rozdíly ve výkupních cenách a aby přijeli tam, kde se cítí dobře.

Jak hodnotíte dnešní situaci v oblasti likvidace odpadů?
Bohužel nemáme moc velkou podporu z vyšších sfér, zejména ze strany státních institucí, které nám spíše hází klacky pod nohy, než aby nás podporovaly. Například inspekce životního prostředí funguje přesně v intencích zákona a řídí se přesně dle jeho znění. Ale není v tom žádná lidskost. Místo toho, aby poradili, tak jen přijdou a řeknou, co je špatně a rovnou rozdávají pokuty.

Jak teď vypadá trh s druhotnými surovinami, pokud jde o výkupní ceny?
Výkupní ceny samozřejmě kolísají. Ceny kovů spadly zhruba před půl rokem razantně dolů, už se to těžko dostává na tu původní úroveň. Situaci způsobil fakt, že v Číně došlo k poklesu kovovýroby i plastů. To, co se navezlo tam, se vozí nazpátek. Čína zahrnuje evropský trh těmito surovinami a ceny tomu odpovídají. Dříve se vykupovalo železo za 5 korun, dneska se vykupuje třeba za 2 koruny. Může za to Čína a zčásti Ukrajina.

Poznamenala vás nějak negativně vyhláška z roku 2015, která určuje, že už nelze kovy vykupovat za hotovost?
Pěti nebo desetiprocentní pokles jsme zaznamenali, ale na druhou stranu nám to vyhovuje. Díky tomu sem přestali chodit pochybné existence, bezdomovci a zloději. Vesměs sem dnes jezdí z 90 procent slušní lidé. Vyhlášku kvituji, i když ten pokles tržeb jsme mírně pocítili. Jako jedni z mála se ale skutečně snažíme, aby zákazník do následujícího dne dostal převodem peníze na účet. Jiným firmám to trvá třeba i týden.

Kde se výhledově vidíte za dalších pět až deset let?
Na to je těžká odpověď. Samozřejmě chceme dělat stále víc odpadů, to je asi hlavní cíl. Člověk se pořád snaží vše zlepšovat. Vážím si toho, že jsme jedni z mála, co vydrželi, a to i přes vyhlášku o výkupu kovů za hotové, která byla likvidační pro mnoho firem. Přál bych si, aby se nám dařilo alespoň tak jako teď.

Štítky odpad, Sfinx, Česko, Malonty, Čína, kovy, Ukrajina, podnikání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snažíme se jít poctivou cestou, říká o podnikání v odpadech Alexander Kroutl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.