Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Prázdniny jsou jako stvořené pro Dětský čin roku

Dva měsíce volna tráveného s kamarády, u vody, na chalupě nebo u babičky s dědou jsou výbornou příležitostí pro dobré skutky. A protože dobré skutky si zaslouží oceňovat, je tu projekt Dětský čin roku, který každý rok vyzdvihuje odvážné a obětavé dětské hrdiny. Stačí napsat příběh o vykonaném dobru a přihlásit ho do soutěže.

Letos mají děti již po dvanácté možnost stát se vítězi projektu Dětský čin roku. Každý dobrý skutek si zaslouží pozornost, proto se hrdinové vyhlašují rovnou v sedmi soutěžních kategoriích: Záchrana lidského života, Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad, Pomoc n@ netu a Pomoc starším lidem.

A jak tedy využít prázdniny pro konání dobra? Inspirací mohou být vítězové předchozích ročníků Dětského činu roku.

Prázdniny na chalupě

Spousta dětí tráví alespoň část prázdnin s rodiči na chalupě. Podobně jako Karolína Vosecká. V okolí chalupy začala navštěvovat starší osamocenou sousedku. Vždy ji rozveselí a pomůže s údržbou domácnosti. Loni si za tuto dobrosrdečnost zasloužila ocenění Dětský čin roku v kategorii Pomoc starším lidem.

Prázdniny u babičky s dědou

Loňský vítěz kategorie Pomoc přírodě Kryštof Kratochvíl rád jezdí za babičkou a dědečkem. Nedaleko jejich domu je malý potůček s rybami a žábami. Aby obyvatelé potůčku přežili suché léto, vymyslel Kryštof malé jezírko, které mu děda pomohl vybudovat. Předloni zvítězila ve stejné kategorii Jana Berkela. Když s rodiči objevila při procházce lesem velkou skládku odpadu, neváhali a vyburcovali sousedy. Po téměř týdnu těžké dřiny les z odpadu společně vysvobodili.

Prázdniny na kole

Poznávání krás přírody z cyklistického sedla nebo rovnou napínavé závodění. Cyklistických závodů se zúčastnil loni také bratr Matyáše Kolka. Matyáš je na něj hrdý, protože pomohl zraněnému muži, přestože tak přišel o šanci na vítězství v závodě. Žádné oficiální poděkování nedostal, proto se Matyáš rozhodl přihlásit jeho příběh do Dětského činu roku. Získali ocenění v kategorii Pomoc ostatním.

Prázdniny ve městě

Dva měsíce jsou dlouhá doba. Nějaký čas proto děti stráví i doma ve městě. I tak se dají ale vykonávat dobré skutky a třeba zvítězit v kategorii Pomoc n@ netu v Dětském činu roku. Loni se to povedlo Karolíně Našincové. Tato začínající youtuberka vymyslela a natočila video o tom, jak se bránit šikaně, a motivační video Staň se nadějí, aby se lidé nebáli pomáhat druhým.

Jak se do Dětského činu roku přihlásit?

Příběh o vlastním dobrém skutku nebo o skutku svého kamaráda či kamarádů mohou děti zasílat prostřednictvím webových stránek www.detskycinroku.cz nebo poštou na adresu P. O. Box 96, Praha 74, 170 04. Sepsat a odevzdat příběh mohou i osobně na akcích Sportovní festival Sporťáček a Food Parade, které se konají v září v Praze. Uzávěrka pro zasílání soutěžních příběhů je 30. září 2016.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky chalupa, příroda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdniny jsou jako stvořené pro Dětský čin roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.