Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fiktivní únik oleje do Vltavy prověřil dvě jednotky hasičů

Do Vltavy fiktivně uniká 500 litrů oleje. Do deseti minut přijíždí na místo hasiči z jednotky v Týně nad Vltavou. Na pomoc si povolávají své kolegy z temelínské elektrárny. Během necelé hodiny ropné látky lokalizují a připravují jejich odstranění. Takový byl scénář společného cvičení jihočeských a hasičů ČEZ, které se vůbec poprvé odehrálo v těsné blízkosti vodní elektrárny Kořensko.

Nornou stěnu o délce 110 metrů umístili týnští hasiči necelých sto metrů od elektrárny Kořensko. Dalších sto metrů od nich pokládají druhou bariéru hasiči z temelínské elektrárny. „Řeka je v tomto místě široká a naše technika vystačí pouze na jednu nornou stěnu. Proto jsme povolali i temelínské kolegy, kteří vytvořili v podstatě pojistnou bariéru,“ říká velitel týnských hasičů nadpraporčík Jan Sokol.

Temelínští hasiči na místo přivážejí mechanickou nornou stěnu. „Sice nejde do takové hloubky, ale její instalace je zase o něco jednodušší a rychlejší než nafukovací. Vzájemně se pak velmi dobře doplňují,“ poznamenal Luboš Klobása, velitel zasahujícího temelínského družstva.

Cvičení trvalo dvě hodiny a podle zástupců obou jednotek splnilo účel. „Ropné skvrny z vody likvidujeme naostro několikrát ročně a to i ve vzájemné spolupráci. Tentokrát bylo smyslem vyzkoušet si zásah v blízkosti elektrárny Kořensko. Chtěli jsme si zmapovat terén a například příjezd k řece je z jedné strany velmi komplikovaný,“ zrekapituloval cvičení Jan Sokol.

Štítky Vltava, elektrárna, Vodní nádrž Kořensko, ČEZ, Týn nad Vltavou, Jan Sokol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fiktivní únik oleje do Vltavy prověřil dvě jednotky hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.