Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Desetiletý Tomáš cvičně odstavil Temelín

Tři desítky dětí tráví část prázdnin hodně netradičně, a to přímo v areálu jihočeské jaderné elektrárny. Funguje zde totiž jeden z nejneobvyklejších příměstských táborů v České republice. Je určen především pro děti zaměstnanců, kteří se podílejí na odstávce největšího českého energetického zdroje.

Je šest hodin ráno a do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín proudí první rodiče s dětmi. Unikátní příměstský tábor je pro ně prakticky jedinou šancí, kam umístit děti v případě, že nemají po ruce prarodiče a sami si dovolenou vzít nemohou. Většina z nich se totiž podílí na obrovském množství práce při odstávce, případně drží pracovní pohotovost.

„Je to jedna z mála možností, jak se rozumně postarat o děti. Není nutné je někam daleko vozit a navíc se sami na tábor těší,“ konstatuje jedna ze zaměstnankyň Lucie Pfütznerová.

Brzké ranní vstávání dětem vynahrazuje celodenní akční program. Kombinuje bojovky, výlety nebo třeba karneval. Dostanou se navíc do míst, která většině obyvatel bývají nedostupná. Spolu s ředitelem elektrárny si třeba ti nejodvážnější zkusili na simulátoru blokové dozorny (velína) dokonce odstavit velký jaderný reaktor.

„Nejvíc se mi asi líbil výlet do ZOO a podzemí v Hluboké. A dobré jsou i obědy, kde se potkáme s rodiči a třeba dostaneme i zmrzlinu,“ hodnotí náplň tábora pětiletá Ela. Souhlasí s ní i desetiletý Lukáš. „V jídelně vaří dobře a dobr​é jsou třeba bojovky nebo sporty,“ říká doslova.

Nabitý program je podle vedoucích základ úspěchu. Jinak ale podle nich jde o standardní příměstský tábor. „Samozřejmě se dvěma výjimkami. Začátek po šesté ráno je náročný pro děti i pro nás, ale jinak to nejde. A hodně zajímavé je i prostředí, ale to je spíš výhoda,“ říká Jana Burková, která se spolu s dalšími o desítky dětí stará.

Základnu mají děti v infocentru, které je umístěné v renesančním zámku na okraji areálu elektrárny. K dispozici mají třeba rozlehlý park s rybníčky nebo kinosál s 3D projekcí. Nejblíže k reaktoru se dostanou na simulátoru nebo v jídelně.

„Je to především určitá služba pro rodiče, ale věřím, že si to užívají i děti. Odstávka pro nás znamená obrovské množství práce 24 hodin denně a právě v tomto období je zavřená i většina školek, takže se to zaměstnancům snažíme ulehčit. A taky víme, že děti se jen tak s něčím nespokojí,“ vysvětluje význam netradičního tábora ředitel jihočeské jaderné elektrárny Bohdan Zronek.

Díky využití zázemí elektrárny přijde týdenní pobyt dětí zaměstnance na přibližně 1100 korun týdně. Tábora se účastní děti od čtyř do třinácti let a fungovat bude až do konce třetího srpnového týdne. Poté už alespoň na částečný provoz přechází většina předškolních zařízení. 

Štítky jaderná elektrárna, příměstský tábor, Temelín, Česko, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desetiletý Tomáš cvičně odstavil Temelín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.