Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vzkaz pro budoucí generace: Hasiči uložili cenné dokumenty do věžičky

Rekonstrukce věžičky na budově krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje na Pražské třídě v Českých Budějovicích měla slavnostní ráz. Do věžičky byla uložena schránka s dokumenty, které mají přinést vzkaz pro budoucí generace.

Rekonstrukce věžičky byla částečně záměrně naplánována právě na rok 2016, kdy českobudějovičtí profesionální hasiči slaví výročí 150 let od svého založení. Významné výročí o rok dříve oslavilo také město České Budějovice, a to 750 let od jeho založení. Pro další generace byly do věžičky vloženy dokumenty, které obě tato výročí dokumentují.

Uložení schránky se kromě hasičských funkcionářů proto dnes v dopoledních hodinách zúčastnil i českobudějovický primátor Jiří Svoboda. Společně s ředitelem jihočeských hasičů Lubomírem Burešem vložili do schránky jak původní originální dokumenty, tak dokumenty nové. Nově vložené materiály zaznamenávají současné využití budovy a zároveň je doplňují předměty vydané k příležitosti zmíněných hasičských a městských oslav.

Schránku pak pracovníci firmy P. T. S. střechy, kteří rekonstrukci věžičky provádějí, zaletovali a vynesli až do úplného vrcholu věže. Tam bude uložena a bude čekat na další objevení.

„Pracovníci firmy slibují, že schránka vydrží až sto let. Rád bych těm, kteří ji znovu otevřou, popřál, aby jim areál sloužil stejně dobře, jako teď slouží jihočeským hasičům. Aby zde byli stejně tak šťastni," řekl k uložení Lubomír Bureš, ředitel HZS Jihočeského kraje.

Co bylo ve schránce, která byla ve věžičce nalezena a na konci června otevřena?

Uvnitř schránky se nacházely tři dokumenty a jedenáct malých fotografií. Nejstarší dokument pochází z roku 1895. Je psaný ručně a v německém jazyce je zde popsáno, jak „tato královská a císařská kasárna byla vystavěna v letech 1894 a 1895 za vlády jeho milosti majestátu císaře Franze Josefa I. obecním úřadem Budějovice pod německým stavebním mister panem Johannem Kneislem s náklady zhruba 400 000 Florinů (zlatých)." Následuje pak výčet jmen všech řemeslníků, kteří se na stavbě podíleli.

Dalším dokumentem je strojopis z roku 1969, kdy v budově tehdejších kasáren Julia Fučíka sídlil dělostřelecký pluk. V dokumentu jsou informace o rekonstrukci věžičky a základní informace o tehdejším vojenském útvaru. Z roku 1969 pochází i poslední dokument, kde je ručně jmenovitě vypsáno, kdo rekonstrukci věžičky prováděl.

Na fotografiích – pravděpodobně také 60. let minulého století – je zdokumentována vojenská přehlídka konaná na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Autoři | Foto HZS

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, rekonstrukce, Jiří Svoboda, Julius Fučík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzkaz pro budoucí generace: Hasiči uložili cenné dokumenty do věžičky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.