Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Druhý temelínský blok má povolení ke startu reaktoru

Temelínský druhý blok se připravuje na spuštění. Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil ve středu dopoledne spuštění reaktoru. Vše nasvědčuje tomu, že ve čtvrtek dopoledne provozní personál nastartuje reaktor druhého bloku.

„Ukončili jsme všechny potřebné zkoušky před spuštěním bloku. Aktuálně zvyšujeme tlak a teplotu vody v primárním okruhu. Pokud vše půjde podle plánu, zítra nastartujeme reaktor,“ uvedl mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták k aktuálnímu stavu druhého bloku. Výrobu elektřiny by blok měl zahájit během několika dní. „Čekají nás další testy během zvyšování výkonu reaktoru. Od jejich výsledku se bude odvíjet termín připojení bloku k přenosové soustavě,“ doplnil Sviták.

Druhý blok elektřinu nevyrábí od 3. června. Důvodem je plánovaná odstávka pro výměnu paliva.

První blok temelínské elektrárny je plánovaně odstaven od minulého pátku. „Zařízení je vychlazeno, práce běží naplno. Aktuálně probíhá demontáž reaktoru pro výměnu paliva, vedle toho běží řada kontrolních činností,“ poznamenal Sviták. Během nich energetici zjistili zvýšený nátok 2,25 metru krychlových mírně radioaktivní vody do speciální nádrže. „Mimo technologii elektrárny se voda nedostala. Byla svedena do nádrže určené pro tyto účely,“ upřesnil Sviták. Příčinou byla závada na ucpávce čerpadla systému borové vody.

O události provozovatel informoval Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který pak v souladu s Dohodou z Melku informoval rakouskou stranu. Je předběžně ohodnocena mimo stupnici INES, protože nemá vliv na provoz elektrárny a jadernou bezpečnost. „Celá věc je hlavně o naplnění dohod mezi Českou republikou a Rakouskem, které jsou nastaveny velmi citlivě,“ uzavřel Sviták.

Štítky elektrárna, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý temelínský blok má povolení ke startu reaktoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.