Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Temelína letos nastoupilo šest desítek nových lidí

Především posílení kontrolních útvarů, ale také generační obměna jsou hlavními důvody, proč Temelín od začátku roku nabral 61 nových zaměstnanců. Většinou jde o lidi s praxí, uplatnění v největší české elektrárně nacházejí i absolventi.

Největší změny se týkají útvaru o Péče o zařízení. Jeden z klíčových útvarů elektrárny má 161 odborníků a letos ho posílilo 18 nových lidí. „Jde o mix zkušených pracovníků s praxí a absolventů. Jejich úkolem je hlídat kvalitu údržby, která je zajišťována dodavatelsky. Je to jeden z kroků pro posílení kontroly dodavatelů,“ poznamenal temelínský mluvčí Marek Sviták.

Vedle posílení kontrolních činností je druhým důvodem nových nástupů generační obměna. Na tu se v Temelíně musí připravovat s předstihem. Do konce příštího roku vznikne nárok na odchod do důchodu 15 lidem. V letech 2018, 2019 se ale tento počet skoro ztrojnásobí. A na možné odchody zkušených zaměstnanců chce být Temelín připraven. „Někteří zaměstnanci mají opravdu velké zkušenosti a je důležité, aby i po jejich odchodu tyto znalosti zůstaly ve firmě. U takových pozic je výměna lidí velmi plynulá a spojená většinou s postupným zaškolováním nového pracovníka, které trvá i dva roky,“ dodal Sviták.

Vedle zkušených techniků dlouhodobě nacházejí uplatnění v Temelíně i absolventi. Jde především studenty technických vysokých škol. Navíc většina prošla odbornými stážemi Skupiny ČEZ ještě před nástupem na Temelín. Právě spolupráci se středními a vysokými školami považuje ČEZ za nutnost. Na trhu práce je již několik let nedostatek technicky vzdělaných absolventů. Situace je výhodná pro vysokoškoláky, pro firmy to ale znamená aktivní náborový přístup. „V současné době je spolupráce se školami jedna z mála cest, jak získat kvalitní absolventy. U klíčových pozic techniků nelze spoléhat pouze na inzeráty. S uchazeči jsme mnohdy v kontaktu už od střední školy. Lze tedy jejich další přípravu určitým způsobem nasměrovat,“ vysvětluje Pavel Šimák, náborový expert Skupiny ČEZ pro jaderné elektrárny.

Temelín aktuálně zaměstnává 1100 lidí. S věkovým průměrem 44 let patří v mezinárodním srovnání mezi mladší elektrárny. I tak mají zdejší personalisté zájem o mladé lidi. Svědčí o tom i průměrný věk nově nastupujících pracovníků, který se pohybuje kolem 35 let. Jihočeská elektrárna patří také mezi zaměstnavatele s největším podílem vysokoškoláků. Více než polovina pracovníků tady má vysokoškolský diplom.

Štítky Temelín, elektrárna, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Temelína letos nastoupilo šest desítek nových lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.