Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dvacet let za kamerou – a přece se točí!

PR článek

Dvě desetiletí se Iveta Dráždilová profesně dívá na svět skrze kamerový objektiv. S nadsázkou se dá říci, že se během té doby vyšvihla z video-podvodnice na video-létavici. Ovšem vyniká i jedinečnými pozemskými záběry.

Originalitu jejího zacházení s kamerou potvrdila už před patnácti lety zvláštní cena poroty na světové soutěži podvodního filmu ve Francii. Získala ji za unikátní snímek o bezproblémovém seznamování novorozenců s vodním živlem. Bonusem bylo osobní pozvání Jeana Michaela Cousteaua, syna slavného podmořského biologa a cestovatele, do jeho observatoře na Fidži na natáčení filmu pod mořskou hladinou.

„To byla pro mne obrovská pocta. Impuls pro pokračování v nelehké cestě mimo můj původně vystudovaný obor,“ vzpomíná diplomovaná zemědělská inženýrka. Přestože Custeaovu nabídku kvůli malému synovi tenkrát odmítla, ještě s větším nadšením se ponořila do filmařské práce. „Nebylo a není snadné udržet si konkurenceschopnou natáčecí živnost a přitom mít videotvorbu jako radost a životní náplň. Musela jsem hodně investovat do technického vybavení i vzdělávání,“ podotýká Dráždilová, která se nezříká ani na první pohled rutinního „točení“ svateb, promocí a dalších rodinných nebo veřejných událostí. Vyjde vstříc i zájemcům o jednoduchou, šablonovitou sekvenci snímků mapujících například narození a vývoj potomka. V poslední době zaznamenává rostoucí zájem o tvorbu motivačních videí, nahrazujících nebo doplňujících životopisy uchazečů o zaměstnání.

„Dokumentární tvorba nemá dobrý nebo špatný žánr. Dá se dělit jen na dobré a špatné snímky,“ konstatuje majitelka firmy ID Video.

V jejím pracovním repertoáru nejde pouze o práci s kamerou. Se zadavateli spolupracuje na scénáři i na finální produkci videí ve své profesionální střižně. „Je důležité, aby měl výsledný materiál nějaký příběh nebo pointu. Někdo si přeje animované nebo časosběrné záběry. Není problém doplnit jazykové mutace a namixovat zvuk i barevné korekce na míru zákazníkovi,“ popisuje doplňkové služby.

Je zřejmě jedinou jihočeskou licencovanou pilotkou profesionálního dronu – takzvaného Ptačího oka  – umožňujícího získávání netradičních leteckých záběrů i panoramatických fotografií v nejvyšší kvalitě. Za svou kariéru již pracuje se čtvrtou „létající“ kamerou. Společně s dalšími firemními piloty strávila jejím udržováním nad zemí již několik tisíc natáčecích hodin.

Špičkovou techniku používá nejenom ve vzduchu. Díky používání profi stabilizační techniky „z ruky“ jsou její záběry dynamické a atraktivní. Nadstandardní kamerová výbava umožňuje zvěčnit i dění pod vodní hladinou.

Plasticity a svižnosti videozáznamů velkých sportovních nebo kulturních akcí dosahuje díky nasazení až šesti kamer a následným on-line střihem nasnímaných podkladů ve vysokém rozlišení. Současné užití většího počtu kamer jí slouží též k živým přenosům na velkoplošné videoprojekce.

„Snažím se držet krok s vývojem natáčecí techniky a využívat nejmodernější počítačové programy na zpracování videí i fotek. Velkou školou pro mne byla spolupráce s televizními stanicemi. Dodávala jsem spoty pro zpravodajské i sportovní redakce veřejnoprávních i soukromých médií. Natáčení prostřihů z divadelních představení mne vyškolilo v dokumentaci kultury,“ vzpomíná na zdroje svého pracovního zdokonalování.

Za úspěšnou dvacetiletou kariéru však děkuje především rodině. Obzvláště tolerantnímu manželovi a dnes již jednadvacetiletému synovi, kteří chápou stručnou domácí kuchyni a s pochopením se v asistentské roli zúčastňují natáčení dobrodružných dokumentů i v rámci rodinných dovolených.

„A jak dobíjím baterky a přicházím na nové inspirující nápady? Bruslím, plavu, cestuju a poslední dobou se oddávám rybolovu kaprů, který se stal mou velkou vášní, a s velkým nasazením si užívám boj s přírodou.“ Žádný sport jí není cizí, jelikož propadla i badmintonu, ráda lyžuje, pravidelně navštěvuje fitness centrum... Samostatnou kapitolou jsou rychlá auta. Potřebuje prostě upustit svou životní energii, která jí byla bohatě dána do vínku. Nezapomene si však najít čas pro své přátele, protože si uvědomuje, jak jsou pro ni v životě důležití.

Na závěr dodává: „Přeji nám všem příjemnou a úspěšnou spolupráci.“

Autoři

Štítky videokamera, technika, Francie, Fidži

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvacet let za kamerou – a přece se točí!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.