Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martin Maršíka: desetiletí plynou a na sliby se zapomíná

Pannu Marii Budějovickou, slavný obraz s patronkou města, zná asi každý. V současné době je originál uložen na českobudějovickém biskupství a veřejnost má možnost se s obrazem potěšit při významných událostech. Kopie obrazu je stále umístěna na hlavním oltáři v Kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí.

Před 203 lety, kdy řádila v našich krajích morová epidemie, rada města učinila slib, že pokud se tato zkáza vyhne Českým Budějovicím, bude se 21. listopad slavit jako svátek Obětování Panny Marie a v tento den se v našem městě a okolí nebudou „konati žádné služební práce“.

Mor se tehdy Českým Budějovicím vyhnul a na počest ochránkyně města se konala k obrazu velkolepá procesí. Tato tradice byla po roce 1989 obnovena. Jen na ten den volna se zapomnělo a nyní je 21. listopad pro „budějčáky“ obyčejný, pracovní den.

Pokud byste ale chtěli za sebe a za naše předky Panně Marii Budějovické poděkovat, protože významné datum se blíží, tak její sochy můžete nalézt na důstojných místech po celém městě.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, Panna Marie, Milan Binder, Kostel Obětování Panny Marie, Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martin Maršíka: desetiletí plynou a na sliby se zapomíná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.