Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V Jihočeském kraji se více staví, ceny bytů rostou

Za první tři čtvrtletí tohoto roku byla v Jihočeském kraji zahájena stavba 1373 bytů, což je o 25 procent více než za stejné období roku 2015. Jejich ceny rostou a poptávka je kvůli nízkým úrokovým sazbám veliká. Realitní makléři byty nově prodávají v elektronických aukcích, během kterých cena bytu vzroste i o desítky procent.

Podle realitních makléřů stouply ceny bytů v Jihočeském kraji ve srovnání s loňskem v průměru o deset až 15 procent, developeři proto oprášili své projekty z let 2007 a 2008 a více staví.

„Dokončeno bylo o sedm procent více bytů než loni,“ řekl Michal Kolísek z Krajské správy Českého statistického úřadu v Českých Budějovicích. Většinou se staví rodinné domy.

Podle ředitele českobudějovické realitní kanceláře firmy RE/MAX AB Normal Miroslava Hodiny je to ale pořád málo a momentálně se realitním kancelářím v kraji nedaří uspokojit poptávku po bytech. „Důvodem je výhodnost hypoték, kdy spousta lidí bere koupi bytu jako výhodnou investici a ten dále pronajímá,“ uvedl Hodina.

Realitní makléři kvůli velkému zájmu o byty zavedli nový systém jejich prodeje – pomocí elektronické aukce. „Průměrnou hodnotu neznáme, ale leckdy se cena bytu vyšplhá i o desítky procent,“ uvádí Hodina.

Podle statistiků představuje počet bytů, které se začaly stavět, 7,1 procenta celorepublikové výstavby. Meziročně se jedná o třetí nejvyšší nárůst mezi kraji v Česku (o 33,8 procenta, respektive o 347 bytů více). Ve většině krajů byl obdobný vývoj jako v Jihočeském kraj, výjimkou je Praha, kde se začalo stavět o 60,2 procenta bytů méně, což ovlivnilo i celorepublikový meziroční propad zahájené bytové výstavby o 1,1 procenta.

Na celkovém počtu zahájených staveb v Jihočeském kraji se podílel zejména okres České Budějovice (29,9 procenta).

V prvním až třetím čtvrtletí 2016 bylo v Jihočeském kraji dokončeno 932 bytů, což představuje 5,1 procenta všech letos dokončených bytů v zemi. Jedná se o šestý nejvyšší počet dokončených bytů mezi kraji v Česku. Meziročně bylo v Jihočeském kraji dokončeno o 7,1 procenta, tedy o 62 bytů více než ve stejném období předešlého roku.

Téměř 47 procent ze všech dokončených bytů v Jihočeském kraji zaznamenali v okrese České Budějovice. Meziročně se zvýšil počet dokončených bytů ve všech okresech kraje, pouze na Táborsku bylo dokončeno o 32,1 procenta méně bytů.

Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, realitní makléř, České Budějovice, Český statistický úřad, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji se více staví, ceny bytů rostou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.