Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

SVOBODA ZVÍŘAT: Oslavy příchodu nového roku? Pro zvířata jde o nejhorší dny

Konec roku starého a příchod toho nového většina lidí slaví dobrým jídlem a pitím. Celému večeru pak korunuje odpalování nejrůznější pyrotechniky a ohňostroje, jenže zatímco lidé se kochají vybuchujícími rachejtlemi, pro zvířata (hospodářská, divoká i doma chovaná) jsou tyto oslavy často doslova utrpením. Silvestr a Nový rok lidé považují za jedny z nejveselejších dnů, ale pro zvířata jsou to mnohokrát dva nejhorší dny v celém roce. Proč?

Mnoho chovatelů psů a koček z vlastní zkušenosti velmi dobře ví, jak stresující mohou být silvestrovské ohňostroje pro jejich mazlíčky, kteří mají oproti lidem několikanásobně citlivější sluch, a proto nečekané výbuchy snášejí mnohem hůře než my, lidé.

Avšak hlasité silvestrovské a novoroční oslavy představují nejen pro domácí mazlíčky, ale i pro volně žijící zvířata velkou stresovou zátěž a strach. Nečekané rány a záblesky zvířata neskutečně děsí a kromě akutních traumat a zdravotních potíží, jako jsou srdeční problémy, nevolnost, třes, panické stavy a dezorientace, dochází u zvířat také k trvalým poruchám sluchu či zraku, chronické plachosti, či dokonce ke zranění a často i ke smrti zvířete.

Pro divoká zvířata jsou ohňostroje skutečným zlem. Lesní zvěř následkem akustického stresu zmateně prchá, mnohdy vstříc své záhubě, protože jejich životy často končí pod koly aut na silnicích. Vyděšená zvířata často utíkají, případně opouštějí svá teritoria a úkryty. Každoročně se po silvestrovských oslavách najdou divoce žijící zvířata, zejména srny, v oplocených satelitních městečkách, průmyslových zónách, dálničních přivaděčích, otevřených šachtách, málo zamrzlých vodních plochách a na dalších místech, kterým by se normálně vyhnula.

Stejně hrozivé jsou pyrotechnické slavnosti pro ptáky. Vyděšeni nenadálým hlukem a světlem se pokusí odlétnout, jenže ztrácejí orientaci a ve tmě hůř vidí. Snadno se tak můžou zranit o dráty elektrického vedení, nosná lana lávek a mostů, potrubí a další překážky. Častokrát ani oni tyto bujaré oslavy nepřežijí, a ohňostroje tak způsobují každoročně smrt stovkám, možná i tisícům ptáků.

Zůstává na nás, lidech, jak tolerantní budeme k ostatním tvorům, kteří s námi žijí ve stejném prostředí a jeho okolí. Na každém z nás zůstává zvážení, zda k tomu, abychom se dobře a kulturně bavili, potřebujeme obrovské ohňostroje, nadměrný hluk a jiné přehnané efekty. Odpustit si rachejtle je maličkost, která hodně pomůže. Pokud i vy sdílíte podobný názor, přidejte se k této facebookové události.

Pokud jsou pro někoho rachejtle a ohňostroje tradicí nebo něčím, co k silvestrovským a novoročním oslavám neodmyslitelně patří, tak i tady existuje řešení – „tiché ohňostroje“. Jedno italské městečko v provincii Parma přijalo nedávno legislativu, která zakazuje hlasitou pyrotechniku a obyvatele vede k projevu respektu a ohleduplnosti ke zvířatům. Podobné zákazy už platí například v Paříži, Miláně, Neapoli a v dalších italských městech.

A pokud ani na konci roku nechcete přijít o žádnou novinku ze světa zvířat, navštivte www.svobodazvirat.cz nebo facebookový profil.  

Autoři

Štítky ohňostroj, slavnost, nový rok, silvestr, Milán, Neapol, Parma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Taky bych zakázal hlasitou pyrotechniku. Netrpí jen zvířata, ale i malé děti, nemocní i staří lidé. Tady by se mohl smysluplně angažovat Brusel a ne plodit blbosti. Asi se v tom budou točit velký peníze. Když to jde s kouřením, proč ne s pyrotechnikou.

Sobota, 31. prosince 2016, 01:11Odpovědět

SVOBODA ZVÍŘAT: Oslavy příchodu nového roku? Pro zvířata jde o nejhorší dny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.