Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANKETA: Vyberte největší červnovou událost roku 2016 na jihu Čech

Už několik dnů vládne rok se sedmnáctkou na konci. Ale na chvilku se ještě zastavte a ohlédněte se za rokem 2016, který byl velmi bohatý na události v Jihočeském kraji. Tady je připomínka některých momentů z června roku 2016.

Červen

Prezident Zeman se po roce vrátil na jih Čech

Přesně po roce do Jihočeského kraje zavítal prezident České republiky Miloš Zeman. Dopoledne 1. června ho před budovou krajského úřadu přivítal hejtman Jiří Zimola. Prezident přiletěl na jih už večer 31. května, kdy se svým speciálem přistál na budějckém letišti. V jižních Čechách se zdržel až do 3. června. Zeman i Zimola spolu debatovali a předali si i věcné dary. Hejtman obdaroval prezidenta keramickými šachy, hlava státu věnovala Zimolovi koženou brašnu, peněženku a opasek. Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Jihočeského kraje setkal s budějckými profesionálními hasiči, zavítal také do Bechyně, Vodňan, Třeboně nebo Českých Velenic.

PardálOVO uspělo v republikové soutěži

PardálOVO bezové, které vyrábí Budějovický Budvar, získalo druhé místo v soutěži Pivo České republiky 2016 v kategorii Ochucené pivo. Výsledky byly vyhlášeny 4. června na českobudějovickém výstavišti během Slavností piva 2016. Do soutěže se tento rok přihlásilo 65 pivovarů s 339 vzorky piv ve dvaceti kategoriích.

Dětský pěvecký sbor Jitřenka patří k nejlepším na světě

Dětský pěvecký sbor Jitřenka při Domě dětí a mládeže v Českých Budějovicích získal při mezinárodním festivalu pěveckých sborů Svátky písní 2016 v Olomouci dvě zlaté medaile. Soutěž se uskutečnila už po čtyřiačtyřicáté.

Fotograf Milan Binder oceněn

Cenu města za rok 2015 dostal budějcký fotograf a patriot Milan Binder. Ocenění se uděluje za významný a mimořádný počin, což se Binderovi podařilo v roce 2015, kdy města slavilo 750 let od svého založení, hned několikrát. Například několika výstavami, vydáním knih a dokonce vydáním i vlastní kulaté známky k založení města, kterou vysoce oceňují i sběratelé i patrioti, tiskových a pamětních listů.

Slavnosti pětilisté růže byly rekordní

Krumlovské Slavnosti pětilisté růže slavily třicátiny. A lidé je bez povšimnutí nenechali. Naopak – do Českého Krumlova o víkendu 18. a 19. června dorazilo 28 tisíc návštěvníků. Toto impozantní číslo je prozatímním rekordem.

Maturantkou Roku se stala Jaroslava Marcelová

Desetičlenná odborná porota při finálovém večeru soutěže Maturantka Roku 2016, který se uskutečnil 22. června na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II., rozhodla, že vítězkou se stala Jaroslava Marcelová z Plzně. Ta se tak trochu cítila v Českých Budějovicích jako doma, protože se ve městě na soutoku Malše a Vltavy narodila. V soutěži nerozhodovala jenom krása. Finalistky musely prokázat během večera také své vědomosti, ukázat svůj šarm a důvtip při křížovém výslechu a soutěži s Vysokou školou technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích. Společensko-zábavný večer a následné vyhlášení výsledků sledovala asi tisícovka návštěvníků.

Budějcká porodnice představila netradiční videospot

Porodnice Nemocnice České Budějovice představila nový spot. Jeho cílem bylo porodnici prezentovat co nejvíce autentickými záběry. Ve spotu tak vystupují neherci – maminky i skuteční lékaři a sestřičky. Při psaní scénáře se také nechali inspirovat ženami, které v tamním zařízení v uplynulých měsících rodily. Natáčení se uskutečnilo na začátku jara. Kromě záběrů z jednotlivých oddělení se důraz kladl i na letecké záběry z dronu, aby rodiče novou budovu porodnice viděli skutečně ze všech možných stran a úhlů. Postprodukce trvala několik měsíců. Spot v krátké i delší verzi je k vidění jak přímo v nemocnici, tak i na nemocničních webových stránkách a sociálních sítích.

Ortopedi z Budějc vyzkoušeli jako první v Evropě kameru se zdrojem světla

Českobudějovičtí ortopedi vyzkoušeli k endoskopickým operacím jako vůbec první lékaři v Evropě kameru se zdrojem světla a monitorem v dosud nevyráběném vysokém rozlišení. Artroskopický přístroj, který je na trhu pouze několik měsíců, využili k operacím 22 pacientů. Vyzkoušeli na něm všechny výkony, které rutinně provádí a navíc i některé méně frekventované. 

Hlasování končí 20. ledna ve 20:00.

Která událost z června roku 2016 je nejzajímavější?

Celkem hlasovalo48 čtenářů

Štítky Česko, Jihočeský kraj, soutěž, Miloš Zeman, Jiří Zimola, České Budějovice, Milan Binder, pivo, pěvecký sbor, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte největší červnovou událost roku 2016 na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.