Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeský kraj zajistil lepší komunikaci mezi dobrovolnými a profesionálními hasiči

Lépe komunikovat se svými profesionálními kolegy a rychleji dorazit na místo zásahu mohou jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí (JSDHO). Pomůže jim k tomu technika za téměř čtyři miliony korun, kterou jim věnoval kraj. Peníze na její pořízení získal od Nadace ČEZ na základě Rámcové smlouvy k zajištění připravenosti kraje na řešení krizových situací.

Komunikační techniku převzali dobrovolní hasiči v pondělí 30. ledna. Je určena pro jednotky, které zasahují mimo území obce, která tuto jednotku zřizuje. Tedy takzvané jednotky kategorie JPO II a JPO III.

„Jedná se o II. etapu a praktické dokončení projektu – Materiálně technické vybavení Jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, který navázal na I. etapu, během níž jsme předali spojovací techniku za 4,5 milionu korun dobrovolným hasičům v březnu loňského roku. Projekt připravilo a realizovalo oddělení krizového řízení kraje na základě požadavků JSDHO za spolupráce a odborné podpory Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje,“ uvedl hejtman Jiří Zimola.

Další z příkladů, kde se kraj snaží zajistit co největší bezpečnost svých obyvatel

Ve II. etapě tak dobrovolní hasiči získali 28 digitálních vozidlových radiostanic, 40 analogových vozidlových radiostanic, 138 ručních analogových radiostanic a 63 tabletů s navigací za 3,967 milionu korun. „Tato technika zlepší komunikaci mezi dobrovolnými hasiči a operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje při řešení mimořádných událostí nebo krizových situacích a tím pádem i zkrátí dobu dojezdu i komunikaci v místě zásahu,“ řekl hejtman s tím, že dobrovolní hasiči stojí při zásazích často v první linii a nová technika jim určitě usnadní práci. „Zároveň se jedná o další z příkladů, kde se kraj snaží zajistit co největší bezpečnost svých obyvatel,“ dodal Zimola.

Práci dobrovolných hasičů vyzdvihla i ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. „Dobrovolní hasiči pomáhají lidem nejen při požárech, ale i u dopravních nehod nebo při povodních a dalších mimořádných událostech. Díky nové technice, na kterou jsme rádi poskytli prostředky, budou moci své náročné poslání, kterému se navíc věnují ve svém volném čase, plnit ještě lépe,“ míní Ziková.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje (HZS JčK) Lubomír Bureš považuje společný projekt z oblasti spojení jednotek požární ochrany za další z celé řady akcí Jihočeského kraje, které významně zvyšují bezpečnost jeho obyvatel i návštěvníků. „Původní myšlenka pracovníků oddělení krizového řízení kraje byla dnes přetavena do hmatatelné podoby modernizované komunikace hasičských jednotek za spolupráce všech zúčastněných a za významné podpory Nadace ČEZ. Děkuji všem, kteří se na této kvalitně odvedené práci podíleli a projekt podpořili,“ uvedl Bureš.

Starosta Žižka: Jednotky JPO II a JPO III loni absolvovali 1987 výjezdů

Získání nové komunikační techniky kvituje s povděkem starosta jihočeských dobrovolných hasičů Jiří Žižka. „Komunikace našich zasahujících jednotek se střediskem našich profesionálních kolegů nebyla, bohužel, vždy plně funkční. Tato technika nám nyní pomůže přesněji lokalizovat místa zásahu, čímž se zkrátí dojezdový čas našich vozidel. Patří za to velký dík Nadaci ČEZ, pracovníkům oddělení krizového řízení kraje i příslušníkům HZS JčK,“ sdělil. Zároveň doplnil, že jednotky JPO II a JPO III jenom v minulém roce absolvovali 1987 výjezdů.

Na jihu Čech funguje ve 109 obcích celkem 110 JSDHO kategorií JPO II a JPO III, když v Hluboké nad Vltavou mají JPO II i JPO III. V I. etapě projektu věnoval kraj dobrovolným hasičům spojovací techniku do 109 obcí. Konkrétně se jednalo o 36 digitálních vozidlových radiostanic, 42 vozidlových a 111 ručních analogových radiostanic a 45 tabletů s navigací. Profesionální hasiči jim pak dlouhodobě zapůjčili 33 digitálních vozidlových radiostanic v celkové hodnotě 1,5 milionu korun. Druhá etapa navazuje na etapu I. s tím, že JSDHO byly v rámci ní touto technikou dovybaveny tak, že každá jednotka získala vždy alespoň jednu vozidlovou radiostanici. Technika ve II. etapě pak putovala do 101 obcí.

Dobrovolní hasiči v odlehlých oblastech dostanou defibrilátory

Kromě výše uvedené spojovací techniky získají vybrané JSDHO od kraje i devět defibrilátorů. „Jedná se o devět jednotek dobrovolných hasičů, které se nacházejí v odlehlých oblastech našeho regionu. Díky defibrilátorům budou moci začít s oživovacími procesy zraněných osob ještě před příjezdem záchranné služby,“ vysvětlil Zimola. Ty se konkrétně nacházejí v Českých Velenicích, Nových Hradech, Nové Bystřici, Slavonicích, Bechyni, Velešíně, Suchdole nad Lužnicí, Nové Včelnici a Netolicích.

Jeden defibrilátor pak poputuje k jednotce profesionálních hasičů v Soběslavi. Finance na jejich pořízení ve výši 598 tisíc korun získal kraj rovněž od Nadace ČEZ. V rámci tohoto projektu navíc již Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje loni v prosinci získala tréninkový modul, na kterém bude hasiče pro práci s defibrilátory proškolovat.

Umístění defibrilátorů do odlehlých lokalit vítá ředitel Jihočeské záchranné služby Marek Slabý. „Minimálně zkvalitní laickou první pomoc, která je pacientům poskytována,“ uzavřel Slabý. 

Tisková zpráva

Štítky technika, Jihočeský kraj, dobrovolní hasiči, ČEZ, hasič, sbor dobrovolných hasičů, Hasičský záchranný sbor, Jiří Zimola, Marek Slabý, Jiří Žižka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zajistil lepší komunikaci mezi dobrovolnými a profesionálními hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.