Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Vesmírní turisté poletí příští rok k Měsíci. K Marsu možná už za sedm let

V dalším díle vědátorky se podíváme na smělé plány miliardáře Elona Muska ze společnosti SpaceX a krátce mrknem taky na otázku vzniku života na Zemi.

Lidé se opět podívají na Měsíc zblízka

Téměř padesát let, tak dlouho nebyla k Měsíci vyslána žádná lidská posádka. To by se mělo příští rok změnit. Nepůjde ale o žádnou misi NASA nebo jiné vesmírné agentury. Dvě soukromé osoby do blízkosti Měsíce dopraví soukromá společnost SpaceX. Novinářům to v pondělí oznámil majitel Elon Musk. Oba pasažéři už dle jeho slov složili „významnou zálohu“. Kolik přesně za výlet zaplatí, ale Musk neprozradil.

Vesmírní turisté poletí lodí Dragon a ze Země je vynese raketa Falcon Heavy, což je jedna z nejvýkonnějších raket používaných ve vesmírném průzkumu. Start by měl proběhnout z Kenedyho vesmírného centra na Floridě a dokonce z rampy 39A, odkud startovali jak posádky Apollo mezi léty 68 – 72, tak raketoplány na přelomu druhého tisíciletí. Tuto cestu Musk označil jako přípravu na vyslání lidské posádky k Marsu, což by se dle jeho slov mohlo podařit už v roce 2024. NASA plánuje k rudé planetě vyslat lidi až v roce 2030. Kdo bude rychlejší?

Život vznikl možná dříve, než jsme si mysleli

Obecně vědci hájí názor, že první živé organismy se na Zemi objevily přibližně před 3,8 miliardami let. Tedy v době, kdy se ukončily bouřlivé procesy spojené se vznikem naší planety. Nyní se ale objevily v kanadské provincii Quebec mořské vyvřeliny, které vykazují stopy života už z období před 4,3 miliardami let.  Samozřejmě není vůbec snadné určit ani jejich přibližné stáří a je tak třeba brát objev s rezervou, což připouští i sami vědci.

Štítky Měsíc, Elon Musk, Mars, Země, SpaceX, NASA, Falcon Heavy, Apollo, Florida, Québec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Vesmírní turisté poletí příští rok k Měsíci. K Marsu možná už za sedm let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.