Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočech Pavel byl jediný, kdo pohnul sochami na Velikonočním ostrově

Nikdo další už to, co dokázal strakonický experimentální archeolog Pavel Pavel, nezopakuje. Pavel ze Strakonic jako první pohnul obrovskými sochami na Velikonočním ostrově, které nyní spadají do seznamu kulturního dědictví UNESCO. A na základě toho nikdo nesmí se sochami hýbat.

Pavel Pavel, který v sobotu slaví šedesáté narozeniny, s kamennými monolity pohnul v roce 1986. „Na ty sochy už nikdo nesmí ani sahat. Já jsem byl jediný a poslední, kdo dostal povolení s nimi hýbat," řekl Pavel Pavel. Dodal, že Velikonoční ostrov, kde sochy stojí, se pro něj stal srdeční záležitostí. „Loni jsem tam byl podeváté," uvedl Pavel.

Experiment, kterým dokázal, že sochami mohli hýbat domorodci i relativně primitivním způsobem a v minimálním počtu lidí, mu změnil život. „Od té doby jsem absolvoval skoro 500 přednášek v různých zemích. Byly o mně napsány stovky článků, vystupoval jsem v televizi, v rozhlase. A když se lidi někde dřou, tak říkají, že by si mohli pozvat toho Pavla Pavla ze Strakonic," podotkl.

Prý se stává, že ho lidé i dnes na Velikonočním ostrově poznávají. A prý mu vždy připomínají, že pomohl lokalitu zpopularizovat i ve střední Evropě. „Česká republika je prý místem s druhým největším výskytem soch, které jsou známy z Velikonočního ostrova. Řada lidí si je staví před domy nebo chalupy," řekl muž, který je původní profesí strojař konstruktér, a nyní pracuje u Správy železniční a dopravní cesty.

Jeho další náplní se stala komunální politika. V ní figuruje v různých pozicích osmnáct let. Od roku 1998 do 2014 zastával pozici strakonického místostarosty. Po posledních komunálních volbách se stal opozičním městským zastupitelem. Kromě toho působí i v krajském zastupitelstvu. „Politika mě naplňuje i rozčiluje, to se nevylučuje. Jsem rád, když můžu nějak svými zkušenostmi k něčemu přispět," uvedl Pavel.

Autoři | Foto Archiv Pavla Pavla

Štítky Pavel Pavel, socha, Velikonoční ostrov, UNESCO, Strakonice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Správa železniční dopravní cesty, Česko, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočech Pavel byl jediný, kdo pohnul sochami na Velikonočním ostrově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.