Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obří velikonoční kraslice vyzdobí Hlubokou

Už potřetí bude v sobotu v Hluboké nad Vltavou otevřena světově unikátní velikonoční stezka za obřími kraslicemi. Bude mít celkem sedmdvacet zastávek. V 11 hodin odstartuje v centru města Dobročinný velikonoční běh na 8 a 3 km. Od 13:30 hodin si na své přijdou také rodiny s dětmi, ti se mohou zúčastnit tajemné Rodinné hry s mapou.

Nápad vytvořit obří velikonoční symboly se zrodil v hlavě výtvarníka a designéra Matouše Holého, k jehož realizacím patří například návrhy filmových dekorací pro Letopisy Narnie, Jamese Bonda či design unikátních stavebních prvků v Dubai City. Holý vyrobil laminátovou formu, která se vyplní betonem a po zatvrdnutí se z ní vyloupne 105 centimetrů vysoké vejce.

Z betonárky putovala bezmála 700 kilogramů vážící vajíčka do Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou, kde se na nich vyřádilo téměř 50 renomovaných umělců a dětí z místních škol. Nyní po dokončení maleb všech kraslic nastává poslední fáze – umístění na svá místa.

„Přesunutí celkem téměř osmnácti tun pokresleného betonu není nic jednoduchého. Každý pohyb musíme promýšlet, aby se vše podařilo. Nejprve vejce vlastnoručně vyvalíme z Alšovy jihočeské galerie, která nám v tomto roce poskytla zázemí, následně je jeřáb po jednom naskládá na korbu auta a postupně je rozvážíme na předem vybraná místa, abychom v sobotu mohli otevřít Velikonoční stezku v Hluboké a okolí,“ popisuje přepravu obřích betonových kraslic spolupořadatel akce Jan Vlasák z hlubockého infocentra.

Celý projekt je realizován jako součást charitativního Řetězu naděje, ten se už od prosince 2016 snaží získat prostředky na nákup drahého zdravotnického vybavení pro vážně nemocné bratry z Českých Budějovic. „Velikonoční stezkou celý projekt zakončíme a zatím to vypadá, že se cíl podaří naplnit,“ pochvaluje si organizátorka Stezky za obřími kraslicemi Valerie Chromá ze spolku Hope4you. Od počátku se do projektu zapojila mimo jiné i Nadace ČEZ či město Hluboká nad Vltavou. „Našlo se mnoho dobrých lidí a organizací, kterým není osud nemocných dětí lhostejný, a do Řetězu naděje přispěli.“ Dodává Chromá.

Mapku s umístěním jednotlivých kraslic si návštěvníci budou moci zakoupit za 10 korun už od soboty 15. dubna v hlubockém informačním centru. Na mapě bude znázorněno 27 zastávek, které mohou návštěvníci obejít v libovolném pořadí a prohlédnout si všechny kraslice, nebo navštívit jen některé. Stezka bude otevřena až do neděle 28. května. Výtěžek z prodeje map a také z Dobročinného běhu bude věnován na nákup lékařského vybavení pro malého Ondřeje a Antonína. 

Tisková zpráva

Štítky kraslice, Hluboká nad Vltavou, vejce, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, projekt, James Bond, Letopisy Narnie, Dubaj, Jan Vlasák, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří velikonoční kraslice vyzdobí Hlubokou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.