Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Všude po republice na hranicích vzplanou čarodějnice. Jak noc bezpečně prožít?

Podle lidové zvyklosti v předvečer prvního máje budou pálit ohně. Tento původně pohanský zvyk, jehož význam souvisí s ukončením zimy a příchodem jara, následně převzala křesťanská kultura. Od středověku se o Filipojakubské noci z 30. dubna na 1. května, kdy mají údajně zlé síly větší sílu než jindy, „pálí čarodějnice“ – tedy zapalují ohně na ochranu proti létajícím čarodějnicím, které ztělesňují zlou moc.

Jde o symbolickou ochranu úrody a celého hospodářství před neúspěchem. Aby neúspěchem však neskončila sama Filipojakubská noc, je třeba mít na paměti několik zásad. Pálení vater, a to hlavně v lesních porostech nebo v jejich těsné blízkosti, je velmi nebezpečné.

Obecně platí následující pravidla:

Pečlivě vyberte bezpečné místo pálení. Například v lese lze rozdělávat oheň jen na k tomu vyhrazených místech. Zcela zakázáno je rozdělávání ohně na místech se vzrostlým porostem, tedy i na louce nebo na strništi a podobně. Oheň nezakládejte ani pod větvemi, na kořenech stromů, suchém listí, lesní hrabance. Pro rozdělávání ohně je naopak ideální hliněný podklad. Pamatujte i na bezpečnou vzdálenost od budov, neboť kvůli odletujícím jiskrám či žhavým uhlíkům z vysoké vatry hrozí třeba zapálení střechy. 

Ohniště by mělo být zbaveno všech hořlavých materiálů (včetně kořenů a kořínků) a bezpečně odděleno od okolí (například kameny, pískem). V případě větších vater je vhodné ohniště oddělit od okolí pruhem širokým až jeden metr.

Dělejte jen takový táborák, který dokážete zvládnout. Pokud chystáte velkou vatru, dejte si pozor, aby byla polena poskládána do stabilní pyramidy (pomohou třeba záseky na polenech), která umožní prohořívání dovnitř a zabrání případnému zhroucení hranice do okolí – jinak může dojít k popálení přítomných či ke vzniku požáru.

Při rozdělávání nebo udržování ohně nikdy nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako například benzin, naftu či líh. Oheň se pak velmi snadno vymkne kontrole a může způsobit i vážné popáleniny. Navíc podle zákona o ochraně ovzduší v otevřených ohništích nelze pod hrozbou vysokých pokut spalovat žádné chemické látky. Daleko méně riskantní a ve výsledku stejně efektivní je použití pevného podpalovače, který má stabilní výhřevnost a především při jeho použití v okolí nevznikají vysoce hořlavé plyny.

Oheň nenechávejte ani na okamžik bez dozoru, hlídejte ho, aby se nevymknul kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru. Mějte nachystán dostatek vody (popřípadě písek, hlínu), kdyby se oheň vymykal kontrole. I proto je dobré umístit ohniště v blízkosti vodního zdroje. Příjezdové cesty vedoucí k místu pálení musí být průjezdné.

Nezapomeňte ohniště důkladně uhasit a přesvědčit se, že nemůže dojít k opětovnému vznícení. I ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky, které například vítr může znovu rozdmýchat a oheň roznést do okolí. Hasiči musejí každý rok dohašovat ohniště, která byla po veselici ponechána svému osudu.

Pokud všechna pravidla budete dodržovat, Filipojakubskou noc si užijete bez zbytečných komplikací. 

Autoři | Foto Vladimír Homola

Štítky čarodějnice, Svátek práce, Pálení čarodějnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všude po republice na hranicích vzplanou čarodějnice. Jak noc bezpečně prožít?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.