Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Česku loni vyšlo téměř osmnáct tisíc knih, z toho více než pět a půl tisíce titulů beletrie

V Česku loni vyšlo 17 815 knižních titulů. Uvádí to výroční zpráva Národní knihovny. Je to nejnižší počet od roku 2012 a o 467 titulů méně než loni. Z celkové produkce ale až polovinu tvoří tituly vydávané státními institucemi, které se vůbec nedostanou na knihkupecké pulty. Beletrie se loni vydalo 5559 titulů, podíl literárních textů je mírně větší než v předchozích letech. Roční obrat českého knižního trhu odborníci odhadují na 7,5 miliardy korun.

Údaj uvádí Zpráva o českém knižním trhu 2015/2016 a týká se posledního známého ročního období, tedy roku 2015. Nárůst byl meziročně asi pětiprocentní, činil asi 300 až 400 milionů. Objem knižního trhu vzrostl po několika letech stagnace, podle svazu má na větší utrácení lidí za knihy vliv snížení DPH a růst ekonomiky. Za nárůstem mohla být i výzva ministerstva školství. Přiměla základní a střední školy nakupovat literaturu prostřednictvím běžných knihkupectví.

Podle výroční zprávy Národní knihovny za rok 2016 loni vyšlo 5559 literárních textů, v roce 2015 to bylo 5297, o rok dříve 5129, číslo stále mírně roste. Nakladatelé ale vyšším počtem vydaných titulů dorovnávají jejich malé náklady. V Česku ročně vyjde kolem 2000 knížek pro děti, loni to bylo 2157 titulů.

Zpráva svazu knihkupců uvedla, že počet nezávislých a malých knihkupců v důsledku expanze velkých sítí a on-line prodeje stále klesá. Některé knihkupce podle svazu mohlo k ukončení podnikání přimět také zavedení elektronické evidence tržeb.

Průměrná cena knihy v České republice je podle odhadů svazu knihkupců asi 240 korun. Z konečné ceny knihy činí knihkupecký rabat průměrně 34 procent, v případě zahraničních knih je to 30 procent, u učebnic 27 procent.

Výroční zpráva Národní knihovny uvádí také, jak moc čtenáři využívají knihovnické služby. Loni v Národní knihovně poklesl počet výpůjček, zatímco průměr let 2001 až 2010 činil 553 764 výpůjček (prezenčních i absenčních), loni jich Národní knihovna zaznamenala jen 512 280. Národní knihovna uvádí jako důvod poklesu postupné vyřazování větších částí fondů v rámci stěhování, vyvolaných revitalizací Klementina. Mírně klesá i počet registrovaných čtenářů, loni jich bylo 26 563. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, kniha, Národní knihovna České republiky, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku loni vyšlo téměř osmnáct tisíc knih, z toho více než pět a půl tisíce titulů beletrie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.