Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Proč někteří lvi obědvají člověčinu?

Ať se děje co se děje, ve středu musí vyjít vědátorka. Dnes mrkneme na to, proč lvi čas od času na svůj jídelníček zařazují lidské maso a také na to, proč nejezdíme auty na vodíkový pohon.

Jak se z lvů stávají lidožrouti?

Ne nadarmo se o lvu říká, že králem zvířat. Svým zjevem v lidech probouzí úctu a bázeň. Strachovat se ale nemusíme. Lvi loví člověka jen velmi, velmi zřídka. Čas od času ale tento africký predátor na svůj jídelníček člověčinu zařadí. Proč? Právě touto otázkou se vědci zabývali. V zásadě přicházejí v úvahu dvě řešení. Za prvé jde o nemocná zvířata, která už nemají na to, aby ulovila rychlejší a silnější oběť a nepohrdnou slaboučkým člověkem. Druhým možným řešením je nedostatek potravy.

Řešení vědci samozřejmě nehledali u živých zvířat. Sledovat, kdy lev žere člověka, by nemuselo být zrovna bezpečné. Proto se zaměřili na lebky, konkrétně na zuby. Pokud by totiž lev útočil na člověka kvůli nedostatku potravy, snědl by svůj oběd celý. Včetně kostí. To by se samozřejmě projevilo na jeho zubech. Žádné takové známky se ale nenašly. Proto se vědci kloní k tomu, že na člověka si troufne především lev nemocný, který už nemá dost sil na to, aby lovil silnější kořist. Z člověka pak konzumuje jen měkké tkáně.

Jak je to s auty na vodík?

Jak z našeho světa pomalu mizí ropa, která by se dala použít pro výrobu pohonných hmot. Možná už brzy budou muset všechny automobily přejít na jiný zdroj energie. Zdá se, že boj o budoucnost v tomto odvětví svedou elektromobily a automobily na vodíkový pohon. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto dvou soupeřů? Ani jeden z nich nevypouští do vzduchu žádné zplodiny. Elektromobily ale déle „tankují“, u vodíkových automobilů to trvá asi stejně dlouho jako u klasických benzinových nebo naftových motorů.

Jaké jsou nevýhody vodíkových automobilů? Jedna převažuje nad všemi. Není kde tankovat. Opravdu. Například v USA je 100 vodíkových pump a zatím je vodík na nich zdarma. Proč je jich tak málo? Protože výstavby místa pro tankování vodíku je mimořádně finančně náročná – přes 50 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Proč někteří lvi obědvají člověčinu?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.