Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Andrea Jurásková ze spolku Autisté jihu: Každý měsíc se nám hlásí noví rodiče, neustále rosteme

Takřka před dvěma měsíci se slavnostně otevřely nové prostory Auticentra v objektu bývalé školky v českobudějovické Plzeňské ulici. Vzhledem k tomu, že má organizace stále více klientů, bylo již stěhování ze ZŠ Bezdrevská nevyhnutelné. Jaké byly první týdny v novém objektu? Na otázky nám odpovídala Andrea Jurásková ze spolku Autisté jihu.

Jak se vám v nových prostorách líbí?
Jsme moc spokojeni! Prostory jsou mnohem větší, než byly ty původní. To pro nás bylo zásadní. Právě nedostačující prostory byly důvodem, proč jsme oslovili magistrát, zda by nám nepomohl. Potřebovali jsme něco vhodnějšího, klienti neustálé přibývají... Momentálně jich máme 74! Každý měsíc se nám hlásí noví rodiče.

Asi ani vysoká koncentrace školáků nebyla pro klienty s autismem úplně vhodná...
Je to tak. Moc lidí, pohybu, vzruchů... Nové prostory jsou výhodné i v tom, že tady máme oplocený pozemek, takže děti mohou normálně ven. Každopádně musím říct, že spolupráce se ZŠ Bezdrevská byla perfektní. Moc jim za všechno děkujeme!

Mluvíte o dětech, ale auticentrum není věkově omezené. Je to tak?
Samozřejmě jsme otevřeni i pro dospělé, ale těch máme minimum. Diagnostika autismu se zlepšila až v posledních letech, dospělí nám tedy teprve budou přibývat.

Spolupráci s městem si chválíte?
Město se nám snaží vyjít vstříc. Poskytuje nám zázemí, takže nás podporuje. A my si toho vážíme.

Kdo vás ale financuje?
Co se týká provozu, nejvíce nás podporuje Jihočeský kraj. Je pro nás velmi důležitý, jsme rádi, že mu naše činnost není lhostejná. Také využíváme různé dotační výzvy, ve kterých se snažíme zabodovat s našimi projekty.

Organizujete různé akce... Modrý běh je pro vás klíčový?
Je to naše největší akce. Je organizačně a časově tak náročná, že už bychom žádnou podobnou nezvládli. Ale během roku pořádáme plno menších akcí - například k Velikonocům či na Halloween.

Předpokládám, že jedním z hlavních cílů Modrého běhu je osvěta...
Pořádáme tuto akci, abychom problematiku autismu přiblížili veřejnosti. Důležitá je tolerance, porozumění a pochopení. Chování a komunikace autistů je prostě jiná. S poruchou autistického spektra se narodí 1 dítě ze sta, což není malé číslo.

Proč modrá?
Modrá by měla být barvou porozumění. Je to oblast, se kterou mají autisté největší problém.

Jsou případy, kdy se rodiče autistických dětí vzdají?
Osobně nikoho takového neznám, ani jsem o takovém případu neslyšela. Dnes je snahou, aby dítě zůstalo v rodině. Neumím si představit, že by se maminka dítěte vzdala, ať je problém jakýkoliv. My jsme tady od toho, abychom lidem pomáhali, aby mohli fungovat jak běžná rodina.

Vy osobně jste jednou ze zakladatelek spolku?
Ano. Začínali jsme jednou týdně v pronajatém prostoru v centru města, poté se to rozjelo až do dnešní podoby. Prvním cílem bylo setkávání s dalšími rodiči, nikdo v tom nechce být sám, zvlášť v době, kdy je dítě malé. A když už se scházíte, začínáte uvažovat o činnosti, která by děti posouvala.

Jaký je to pocit, že jste stála u zrodu něčeho, co ostatním lidem pomáhá?
Pocit opravdu úžasný... Dostali jsme se už hodně daleko. Přijde mi až neuvěřitelné, co se povedlo. Největší zásluhu na rozvoji Auticentra má paní ředitelka Milena Urbanová. Je nesmírně šikovná a dává do toho všechno!

Štítky autista, spolek, děti, modrá, Jurásková, autismus, Velikonoce, Halloween

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrea Jurásková ze spolku Autisté jihu: Každý měsíc se nám hlásí noví rodiče, neustále rosteme  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.