Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Protiletadlovci z jižních Čech budou v Polsku střílet na leteckou raketu

Vojáci 251. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic se ve spolupráci s dalšími příslušníky Armády České republiky účastní tento týden v Polsku taktického cvičení BALT 2017. Do bojových střeleb z protiletadlového raketového komplexu 2K12 KUB, které jsou nedílnou součástí cvičení, zbývají poslední hodiny.

Cvičení předcházela několikaměsíční intenzivní příprava vojáků. Probíhala jak u domovského útvaru ve Strakonicích, tak i na letecké základně v Čáslavi. Strakoničtí vojáci zde využívali intenzivní letové úsilí, aby se zdokonalili v zachytávání a fiktivním ničení nepřátelských vzdušných cílů. Spolupráce s čáslavskými piloty pokračovala i během cvičení v Polsku.

K pobřeží Baltského moře přiletěl od 211. taktické letky z Čáslavi nadzvukový letoun JAS-39 Gripen, aby vojákům simuloval vzdušného protivníka během průpravných střeleb. Ty slouží nejen jako nácvik před bojovými střelbami, nýbrž i k ověření schopností vojáků před polskými bezpečnostními důstojníky, kteří budou na průběh střeleb dohlížet.

Zachytit cíl musí během pár sekund

Při bojových střelbách budou vojáci působit na upravenou leteckou raketu, která je dlouhá dva a půl metru a váží zhruba 80 kilogramů. Připevněna bude k podvěsu polského letounu Su-22. „Pro obsluhy řídícího a naváděcího radiolokátoru SURN CZ bude náročný zejména ten okamžik, kdy budou muset zaznamenat odpálení cíle z letounového nosiče, konkrétně letounu Su-22, a přejít na sledování (zachycení) cíle. Na to budou mít jen krátkou dobu – zhruba od dvou do šesti sekund,“ uvedl podplukovník Vlastimil Hujer, velitel 251. protiletadlového raketového oddílu.

Proti raketám poletí mladá pilotka

Při střelbách panují přísná bezpečnostní opatření. Vojáci zahájí střelbu až v momentě, kdy letadlo opustí vymezený prostor. Přesto může někoho napadnout, jestli má pilot strach, když letí proti raketám. „Žádný strach si nepřipouštím. Je to jeden z úkolů, které plním. Patří to k mé práci,“ sdělila poručice Barbara Buczyńska, jež bude pilotovat letoun Su-22, ze kterého budou odpalovány cíle.

Pro službu u letectva se rozhodla již jako malá. „Byl to můj sen od dětství. Jsem ráda, že jsem to dokázala a splnila si tak svůj sen,“ řekla mladá vojákyně. Práci pilota popisuje jako zajímavou ve všech směrech. „Jinak bych se jí ani nevěnovala,“ dodala. Do kokpitu vojenského letounu usedá pátým rokem. „Létat chci tak dlouho, jak to jen půjde,“ prozradila své plány polská pilotka.

Autoři

Štítky voják, letadlo, raketa, střelba, Polsko, Jihočeský kraj, Baltské moře, Strakonice, Armáda České republiky, Kuba, Čáslav, Suchoj Su-17, Gripen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Protiletadlovci z jižních Čech budou v Polsku střílet na leteckou raketu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.