Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

STŘÍPKY Z PEKINGU: Závěrečné entrée

Vážení čtenáři Budějcké Drbny. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích navázala spolupráci s North China University of Technology, což je jedna s nejvýznamnějších technických škol v Číně. V rámci této spolupráce došlo i k výměnnému pobytu učitelů a já jsem dostal možnost, stejně jako loni, jeden semestr v Pekingu přednášet. V mém loňském seriálu příspěvků jsem se věnoval pouze místnímu školskému systému. Tentokrát bych se chtěl zaměřit na zajímavosti všedního života „pekingšťanů“.
                                                                                               

 

Martin Maršík


Poslední Střípky z Pekingu dopisuji již doma, v Českých Budějovicích. Včera jsem se procházel prosluněnými “Budějcemi“ a uvědomil jsem si tu krásnou barevnost a svěžest našeho města. Co byl ale po čtyřech měsících úplně nový vjem, to bylo ticho, krásné městské ticho bez troubení, bez hukotu starších autobusů a nákladních aut. Znovu jsem si uvědomil, jaké mám štěstí, že žiji právě zde. Vraťme se ale do Pekingu. Dnešní díl bych chtěl věnovat malému přehledu proč toto město navštívit a proč se mu třeba vyhnout.

Začnu spíše tím negativním – proč nenavštívit Peking. Často jsem si všiml ne zcela pozitivních reakcí lidí na cokoliv, co pochází nebo má spojitost s Čínou. Takže pokud máte předsudky vůči této zemi a je celkem jedno, jestli jsou ve svém důsledku oprávněné nebo neoprávněné, tak ji nenavštěvujte. Budete-li hledat během Vašeho pobytu negativa, tak jich najdete takové množství, že si svou dovolenou neužijete. Stejně to není země pro Váš oddych, pokud jste ekologicky zaměření nebo jste zaměření na zdravý životní styl.

Může se totiž stát, že přijedete do období prachových bouří a vyjít ven chce určitou míru masochismu. Jinak řečeno, při návštěvě se musíte smířit s tím, že spousta věcí bude jinak, než jak jste zvyklí nebo jak je očekáváte. Návštěvu města bych také nedoporučil nikomu, kdo má jakékoliv pohybové potíže. Peking je vysloveně nepřátelské město pro fyzicky hendikepované. Často jsou zde rozbité chodníky, řidiči parkují i tam, kde nemají a jejich auta je nutné složitě obcházet, v metru chybí jezdící schody. A už vůbec nemluvím o nekonečných přestupových vzdálenostech mezi jednotlivými linkami metra. Pokud špatně chodíte, Peking není místo pro Vás. Já mám ale Peking rád, mám tam přátele, prožil jsem tam za poslední rok a půl téměř osm měsíců, tak negativní část možná trochu předčasně ukončím a zaměřím se na to, proč Peking navštívit.

V prvé řadě jsou to samozřejmě památky. Krásné chrámy, barevné, obklopené stromy, ze kterých sálá stáří a monumentální důstojnost. Zde ale číhá na turistu malé nebezpečí. Pokud totiž navštívíte první chrám ve městě, tak jste ohromeni, u druhého jste nadšeni a třetí a další Vám již připadají v principu velmi podobné jako první dva. Jen opravdový znalec čínské architektury je schopen rozpoznat v jakém období byl který chrám postaven. Takže při plánování se nenechte unést informacemi v průvodci a krásnými exotickými názvy staveb – Chrám Nebes, Chrám Bílého obláčku, Chrám Velkého draka, Chrám Radosti a v obdobném stylu bych mohl pokračovat na dalších třech řádcích. Zde dvojnásobně platí, že méně je někdy více. Osobně bych doporučil navštívit tři městské chrámy a další dny zaměřit již trochu jiným směrem.

V dosahu městské hromadné dopravy jsou např. Voňavé hory. Na úbočí těchto hor jsou dva úžasné komplexy chrámů, které mají již horský charakter. Jsou plné zeleně a romantických zákoutí. Turisty zde skoro nepotkáte, a i místní obyvatelé navštěvují tato místa spíše sporadicky. Hned vedle je botanická zahrada, která je nádherná, svěží a občas si zde připadáte jak v čínské divočině, daleko od civilizace. Při své návštěvě města se nezapomeňte projít klasickými pekingskými hutongy, což jsou původní čtvrtě, kde můžete nalézt romantiku minulého století. Jen musíte pozapomenout na všudypřítomné svazky elektrických drátů, nad jejichž chaotičností by zaplakal každý český elektrikář. Hutongy bohužel padají za oběť novým výškovým budovám a město tak přichází o svůj typický kolorit.

Výhodou Pekingu je dopravní dostupnost k Velké čínské zdi. Zde je možné samozřejmě využít služeb specializovaných turistických firem. Já bych ale doporučil použít příměstskou dopravu, která Vás tam dopraví rychle, spolehlivě a navíc levně. Při využití služeb levných cestovních kanceláří Vám hrozí to, že budete vyvezeni k nejbližší části zdi od Pekingu a vy, pokud chcete mít panoramatický rozhled, musíte vystoupat velmi strmé a dlouhé schody. Chození po Velké čínské zdi je únavné a fyzicky nesmírně náročné. Osobně bych tedy doporučil navštívit středisko Badaling, kde jsou krásné, horské scenérie a pro méně fyzicky vybavené turisty je zde i lanovka.  Nebezpečím na Velké čínské zdi je počasí. Na jaře a na podzim zde fouká velmi často studený až ledový vítr a v létě je zde neskutečné horko, před kterým není úniku. 

Další dny je možné prožít v jednom z nespočtu muzeí – např. Paleontologické muzeum s krásnými kostrami pravěkých ještěrů nebo Čínské národní muzeum, kde můžeme spatřit v expozici darů vůdcům Číny i tři broušené vázy od Antonína Zápotockého, Gustava Husáka a Jiřího Paroubka. Prostě atrakcí je zde celá řada a záleží jenom na Vašem zájmu. Myslím, že pokud nejste znalec čínské historie, tak optimální doba návštěvy Pekingu je sedm dní – včetně Velké čínské zdi a Voňavých hor.  

Často slýchávám argument, že se potenciální turisté bojí, že ve městě zabloudí. Dávno pryč jsou doby, kdy byly popisy ulic, stanic metra, památek jen v čínském jazyce. Nyní jsou již všechny informační tabule popsán minimálně dvojjazyčně - čínsky a anglicky. Občas se objeví dokonce i ruština.

Bohužel, nenávratně již zmizela doba, kdy jste se mohli najíst v Pekingu za „pětikorunu“. Ceny v restauracích se výrazně zvýšily a jsou již na naší úrovni nebo je zde jídlo i dražší než v České republice. Obávám se, že za deset let nebude dovolená v Pekingu levná.  

Vážení čtenáři, děkuji Vám, že jste můj sloupek dočetli až sem, děkuji také „Budějcké drbně“ za uveřejňování Střípků. A nyní moje malé doporučení na závěr - pokud máte zájem vyjet do Pekingu, svou cestu neodkládejte. Jeďte spíše nyní než později. Starý Peking rychle mizí a nový, moderní, všední, výškový není pro nás, Evropany, již tak zajímavý.

Autoři

Štítky Střípky z Pekingu, Peking, chrám, Čína, České Budějovice, návštěva, University of Technology Sydney, Velká čínská zeď, Gustáv Husák, Antonín Zápotocký, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STŘÍPKY Z  PEKINGU: Závěrečné entrée  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.