Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Homo sapiens je o sto tisíc let starší než se myslelo

V posledním týdnu veškeré vědecké zprávy zastínil senzační objev z Maroka. I přes to pro vás má Drbna vědátorka novinky dvě.

Náš druh je starší než se myslelo

Ještě do nedávna se mělo za to, že se náš druh Homo Sapiens vyvinul někdy před dvě stě tisíci lety v oblasti východní Afriky. Právě odsud pocházely kosterní zůstatky, které byly považovány za nejstarší. Nyní ale vědci z týmu Jeana-Jacquesa Hublina přišli s převratným objevem. Nalezli kosti Homo Sapiens o přibližně sto tisíc let starší. Zajímavostí je také to, kde se úlomky našly. Bylo to překvapivě v Maroku v oblasti  Džabál Irhúd.

Díky tomuto objevu se i dříve sporné fosílie dají považovat za důvěryhodné pozůstatky Homo Sapiens – například úlomek lebky z Jihoafrické republiky, datovaný do doby před dvě stě šedesáti tisíci lety. Co to znamená? Nový objev by mohl změnit pohled na to, jak se člověk šířil po světě. Ve světle nových informací se totiž zdá, že dlouho před tím, než opustil Afriku, ji celou kolonizoval. Přesto je podle některých vědců na podobné závěry brzy. I tak ale marocké fosílie vyvolaly ve světě vědy velký poprask.

Provorození mají větší šanci uspět

Institut IZA Institute of Labor Economics s univerzitou v texaském Austinu  zkoumal, který ze sourozenců je statisticky úspěšnější v získávání vedoucích míst ve svém zaměstnání. Výsledky mluví jasně. Prvorození jsou o 24 % úspěšnější než jejich mladší sourozenec a dokonce o 28 % úspěšnější než třetí dítě. Mladší sourozenci se ale zase více pouštějí do podnikání.

Čím si vysvětlit nadřazenost prvního dítěte? Vědci sami nevědí. Spekulují ale, že by to mohlo souviset s tím, že na prvorozence mají rodiče více času. Častěji mu čtou, méně koukají na televizi. Více si hrají, věnují se mu, dělají společně domácí úkoly. Na druhé dítě už prý tolik času není. Tak co myslíte? Mají texaští vědci pravdu?

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky objev, člověk, Maroko, Afrika, Drbna.cz, Jihoafrická republika, Austin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Homo sapiens je o sto tisíc let starší než se myslelo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.