Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Unikátní projekt Den bezpečnosti s hasiči pokračuje na jihu Čech již třetím rokem

Už třetím rokem pokračuje ve městech a obcích kolem elektrárny Temelín projekt Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s názvem Den bezpečnosti s hasiči. Jedná se o unikátní projekt, jehož cílem je hravou formou seznámit všechny předškolní a školní děti s pojmy jako je varování, evakuace či ukrytí. Projekt, svým rozsahem v České republice jedinečný, finančně podporuje Nadace ČEZ.

Jihočeští profesionální hasiči společně s podnikovými kolegy z Jaderné elektrárny Temelín v průběhu června absolvovali šest preventivně-vzdělávacích akcí na školách v Protivíně, v Krči u Protivína a ve Zlivi. S dětmi se bavili o tom, jak se zachovat při požáru, povodni nebo nehodě. Školáci se učili, jak postupovat ve chvíli, kdy je potřeba se ukrýt nebo evakuovat, jak rozeznat ty, kteří jim pomáhají. Děti získaly přehled o možných mimořádných událostech nebo rizikách běžného života. Zábavnou formou se prakticky naučily nejen ochránit samy sebe a své blízké před hrozícím nebezpečím, ale také o pomoc požádat.

 „Projektem reagujeme na hrozby a rizika, jejichž počet bohužel v poslední době neklesá. Přitom lidé velmi často nevědí, jak se chovat. Zaměřujeme naši výuku už na děti, a to nejen na základní školy, ale také na školky. I naše nejmenší učíme například, jak rozlišit hasiče, policisty, nebo záchranáře, případně co dělat, když uslyší zaznít sirénu,“ upřesňuje význam projektu Kamila Mráčková z krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Projekt bude určitě pokračovat

Hasiči se v letošním roce setkali s více než osmi stovkami dětí. Projekt předpokládá, že postupně by se mělo dostat na všechny školy v zóně havarijního plánování Jaderné elektrárny Temelín. „Nejde jen o možnou událost na jaderce. I u nás je daleko větším nebezpečím třeba oheň nebo velká voda. Takže tuto aktivitu velmi vítáme,“ komentovali projekt ředitelé navštívených škol.

Část názorných pomůcek, včetně třeba evakuačních zavazadel, prostředků improvizované ochrany a hraček pro nejmenší nakoupili hasiči s finanční podporou Nadace ČEZ. „Bezpečnost je pro nás nejvyšší prioritou. I proto pomáháme s budováním například bezpečných přechodů, nebo hřišť a názorný program pro děti je skvělým příkladem,“ objasňuje důvod sponzoringu vedoucí temelínské komunikace Petr Šuleř.

Třetí ročník projektu Den bezpečnosti s hasiči byl ukončen ve čtvrtek 29. června na základní škole ve Zlivi. Projekt bude pokračovat minimálně v následujících dvou letech.

Projekt Den bezpečnosti s hasiči 2017

Pátek, 30. června 2017, 12:00

Projekt Den bezpečnosti s hasiči 2017
Projekt Den bezpečnosti s hasiči 2017

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky projekt, hasič, škola, dítě, Temelín, bezpečnost, předškolák, Česko, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Hasičský záchranný sbor, Jihočeský kraj, Protivín, Zliv, Krč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Unikátní projekt Den bezpečnosti s hasiči pokračuje na jihu Čech již třetím rokem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.