Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pondělí je konečný termín pro odevzdání přiznání daně z příjmů

Pondělí je konečný termín pro odevzdání a uhrazení daně z příjmů za loňský rok pro poplatníky, kteří využívají služeb daňového poradce nebo podléhají povinnému auditu. Do čtvrteční půlnoci podle údajů Finanční správy České republiky lidé podali 2,6 milionu daňových přiznání, tedy stejně jako loni. Z toho bylo 2,19 milionu přiznání k dani z příjmů fyzických osob a 410 tisíc k dani z příjmů firem.

Letos lidé odevzdali v prvním termínu do 3. dubna 1,94 milionu daňových přiznání k dani z příjmů za rok 2016. Jde o zhruba stejný počet jako loni. Elektronickou formu podání zvolilo 14 procent fyzických osob a 89 procent firem. V bezsankční lhůtě do 10. dubna lidé podali 2,27 milionu přiznání.

Odklad podání daňového přiznání díky daňovým poradcům využívají v České republice zhruba dvě pětiny firem a třináct procent fyzických osob, informovala daňová poradkyně společnosti TaxVision Blanka Štarmanová. Mezi výhody využití služeb daňových poradců patří podle ní například to, že podnikatelům nehrozí pokuty za špatně vyplněné nebo chybně odeslané formuláře. Poradce rovněž ručí za včasné odevzdání přiznání, odpovědnost ovšem již nemá v případě placení daně.

Štarmanová upozornila, že podstatné je datum 12. července. V případě, že se totiž samotné podání daňového přiznání opozdí pouze o pět pracovních dnů, žádné sankce nehrozí.

Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze stanovené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300 tisíc korun. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta bude pět procent ze stanovené daně, minimálně 500 korun. Pokuty pod 200 korun finanční úřad nevyměřuje. U placení daně za každý další den naskakuje úrok z prodlení, který aktuálně činí 14,05 procenta z výše dlužné daně za rok.

Foto Patrik Kozlík | Zdroj ČTK

Štítky DPH, daňové přiznání, poslední termín, daň z příjmů, daň, fyzická osoba, Česko, Finanční správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pondělí je konečný termín pro odevzdání přiznání daně z příjmů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.