Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Národní kronika chce inspirovat výstavou Národ o sobě k psaní vzpomínek

Ve čtvrtek 13. července bude zahájena výstava Národní kroniky Národ o sobě v Českých Budějovicích. Můžete se těšit na velkoformátové fotografie osobností, mezi kterými najdete slavné i ty méně známé tváře, ty kteří do Národní kroniky přispívají a kteří chtějí šířit myšlenku uchovávání vzpomínek a národní paměti.

Národní kronika je projekt Nadace Charty 77/ Senzační senioři, který vznikl ve spolupráci s Národním muzeem v roce 2012. Má ambici stát se největším elektronickým archivem tzv. malých dějin. Každý může vložit svoji vzpomínku velice snadno díky jednoduchému formuláři na webových stránkách Národní kroniky.

Národní muzeum má ve svých sbírkách přes dvacet miliónů předmětů a jedním z hlavních úkolů je zanechat budoucím generacím co možná nejkomplexnější obraz naší doby. Přitom největším problémem není ani tak, najít unikátní předmět, jako zachytit ducha doby, drobné události. Proto jsme z Národní kroniky tak nadšeni. Není malých příběhů, není malých životů,“ dodává Michal Lukeš generální ředitel Národního muzea.

Výstavou chce projekt oslovit co nejširší veřejnost. Chce upozornit na to, že je kam své vzpomínky, příběhy uložit, že se neztratí. Naopak je podle něj velmi důležité, aby návaznost mezi generacemi nebyla přerušena.

V Českých Budějovicích můžete výstavu vidět od 13. července až do 9. srpna. Poté se přesune na náměstí Václava Havla v Praze, kde bude až do konce prázdnin.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky Národní kronika, výstava, historie, vzpomínky, Národ o sobě, České Budějovice, Národní muzeum, Nadace Charty 77, Michal Lukeš, Václav Havel, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní kronika chce inspirovat výstavou Národ o sobě k psaní vzpomínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.