Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

O republikový titul Vesnice roku 2017 bojuje i jihočeský Pištín. A uchází se i o Cenu veřejnosti

Pištín je jihočeskou Vesnicí roku 2017. Vítězství mu vyneslo účast v celorepublikové soutěži, kde o Zlatou stuhu nyní bojují vítězné obce jednotlivých krajů. Součástí klání je i Cena veřejnosti. Tu dostane vesnice s nejvyšším počtem hlasů, které mohou dávat lidé prostřednictvím internetového hlasování. A to až do 15. září.

Internetové hlasování spustilo ministerstvo pro místní rozvoj, které je vyhlašovatelem soutěže Vesnice roku, v úterý 1. srpna. Lidé mohou hlasovat pro některou z patnácti vesniček, mezi nimiž je i jihočeský Pištín, na webových stránkách soutěže Vesnice roku až do pátku 15. září do 20:00 hodin..

„Vesnice nemusí být nejhezčí jenom svým vzhledem, ale také tím, že vytváří spolu se svým územím a lidmi nejhezčí místo pro bydlení,“ uvedla k soutěži ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Podle ministryně je cílem soutěže Vesnice roku povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost programů obnovy jednotlivých vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, A také vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Vesnice v tomto klání soutěží už od roku 1995. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole. Do celostátního kola pak postupuje za každý kraj vždy maximálně jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v krajském kole. V rámci celostátního kola jsou vyhodnocena první tři místa. Obce přihlášené do soutěže jsou hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

„Vítěz kategorie Cena veřejnosti a celostátní výsledky soutěže Vesnice roku 2017 budou vyhlášeny 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích," upřesnila informace Veronika Vároši, ředitelka odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

Vítěz celostátního kola soutěže postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice. 

ČTĚTE TAKÉ: Hejtmanka Stráská volala starostovi Pištína: Stali jste se Vesnicí roku Jihočeského kraje 2017

Ještě před tím, než bude jasné, která obec je tou nej z celé České republiky, jihočeský Pištín převezme ocenění za vítězství v krajském kole. Slavnostní vyhlášení soutěže Vesnice roku 2017 Jihočeského kraje se uskuteční v pátek 11. srpna právě v Pištíně. Domácí obdrží Zlatou stuhu a nebudou tam chybět reprezentanti dalších oceněných jihočeských vesnic, kteří také převezmou své ceny.  Program začne v 10:00 hodin.

Autoři | Foto pistin.cz

Štítky Pištín, vesnice, vítěz, cena, stuha, soutěž, Zlatá stuha, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, venkov, Karla Šlechtová, Jihočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O republikový titul Vesnice roku 2017 bojuje i jihočeský Pištín. A uchází se i o Cenu veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.