Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Herec Antonín Kaška se ve svém rodném Jindřichově Hradci pokusí o rekord

Antonín Kaška, který hraje třicet let divadlo jednoho herce Cyrano z Bergeracu aneb Sám proti 28, se v pátek 18. srpna pokusí v Jindřichově Hradci o zápis do České knihy rekordů. Herec, jenž v září oslaví šedesátiny, je podle některých divadelních kritiků čtvrtým člověkem na světě, který se pokusil zahrát sám celé představení se všemi postavami, ale jediný, který zvolil Cyrana. Převtěluje se v něm do osmadvaceti rolí, inscenace má za sebou přes sto repríz.

Hra měla premiéru roku 1987 na scéně Západočeského divadla v Chebu. Kaška je s ní zapsán i na oficiální stránce divadelních představení Cyrano de Bergerac, kam se podle něj dostávají z České republiky jen tituly Národního divadla. Vztah k veršovanému dramatu Edmonda Rostanda získal, když studoval DAMU a hostoval jako gaskoňský kadet a básník v inscenaci Realistického divadla.

„Hrál jsem v něm snad osmdesátkrát, a tak se mi vrylo do paměti, že jsem to uměl nazpaměť. Když to rok nehraju, obvykle si ani text nezopakuji," řekl Antonín Kaška, který v Jindřichově Hradci přes dvacet let pořádal i noční prohlídky zámku s Bílou paní.

Se Cyranem se objevil na chebské přehlídce Divadla jednoho herce, úryvky uváděl v roce 1989 jako první pouliční divadlo na Uhelném trhu v Praze, bodoval s ním i na festivalu Českého divadla v Košicích. Inscenaci s režisérem Karolem Skladanem zkoušel tři čtvrtě roku.

Po zápisu do knihy rekordů touží už dvacet let

Antonín Kaška se ve svém rodném Jindřichově Hradci se pokusí o zápis do knihy rekordů 18. srpna od 19:19 hodin na dvoře renesančního Langrova domu. Ve městě hrává Cyrana přes dvacet let, vesměs kolem 7. září, kdy slaví narozeniny.

Po zaznamenání rekordu toužil již v roce 1997, napsal tehdy pelhřimovské Agentuře Dobrý den dopis. Nikdo se mu neozval, nyní se již domluvili. „Česká kniha rekordů jich obsahuje mnoho, některé jsou seriózní, některé méně vážné, jako třeba největší množství snězených švestkových knedlíků nebo počet Bílých paní, které se sejdou na jednom místě. Já bych k nim chtěl přidat tento rekord, nevím, jestli je seriózní, že již třicet let hraji divadlo jednoho herce a snažím se zahrát 28 postav najednou," uvedl Kaška, který je od roku 1989 členem činohry plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Kaška založil v roce 1999 i Jindřichohradeckou činohru, v níž se potkávají profesionální herci s ochotníky. Navazují na Jindřichohradeckou operu, jež se hrála do konce padesátých let dvacátého století na zámku a kam si amatéři zvali jako hosty Marii Podvalovou nebo Ivo Žídka z Národního divadla. 

Foto akaska.cz | Zdroj ČTK

Štítky Kaška, herec, Jindřichův Hradec, rekord, Cyrano de Bergerac, divadlo, Muzeum rekordů a kuriozit, kniha, Národní divadlo v Praze, Edmond Rostand, představení, Západočeské divadlo, Divadelní fakulta Akademie múzických umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herec Antonín Kaška se ve svém rodném Jindřichově Hradci pokusí o rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.