Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Hygienici nedoporučují koupání u Podolska na Orlíku. Zlepšila se kvalita vody na Lipně

Vodní nádrž Lipno, Orlík a dva rekreační rybníky na Třeboňsku zkontrolovala Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje. Na Lipně se kvalita vody zlepšila, Orlík dopadl hůře.

V oblasti Lipna došlo oproti poslednímu odběru ke zlepšení jakosti vody. Pláž Lipno nad Vltavou a Horní planá jsou místa vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Kromě viditelného výskytu vodního květu, je překročena limitní hodnota chlorofyl- a, na pláži Horní Planá je ještě snížená průhlednost vody. Černá v Pošumaví má zhoršenou kvalitu vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. Při vodní rekreaci je, zejména u vnímavých jedinců, doporučováno se po koupání osprchovat čistou vodou.

V případě Orlíku je na odběrovém místě u autokempu Radava voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Mimo masivní výskyt vodního květu, je také překročena limitní hodnota ukazatele chlorofyl-a. U veřejného tábořiště Podolsko bohužel nedošlo k žádnému zlepšení,voda je zde i nadále ke koupání nevhodná. V této lokalitě by se měly děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem vyhnout jak koupání, tak i vodním sportům. Hygienici ve vodě zjistili limitní hodnoty ukazatele sinice, masivní výskyt vodního květu a stejně jako v předchozích případech byla překročena limitní hodnota chlorofyl-a.

Ve Staňkovském rybníku a rybníku Hejtman je dle aktuálního rozboru voda se zhoršenou jakostí. V obou případech byla překročena limitní hodnota v ukazatelích sinice a chlorofyl-a. Byl zjištěn hojný výskyt vodního květu a snížená průhlednost vody. Jedná se o vodu s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. 

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky kvalita vody, koupání, léto, Lipno, Vodní nádrž Lipno, Vodní nádrž Orlík, Podolsko, rybník, vodní květ, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, CHKO Třeboňsko, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici nedoporučují koupání u Podolska na Orlíku. Zlepšila se kvalita vody na Lipně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.