Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcká teplárna zahajuje zimní provoz. Roztopí všechna odběrná místa

Nová topná sezona v jihočeské metropoli pomalu začíná. Českobudějovická teplárna v úterý 5. září začala s nahříváním centrální předávací stanice a do pátku 8. září roztopí odběrná místa po celém městě. Může tak kdykoliv zahájit zimní provoz.

Začátek topné sezony určuje vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu. Podle ní se dodávka tepelné energie po 1. září zahájí, když průměrná denní venkovní teplota klesne pod třináct stupňů Celsia ve dvou dnech po sobě a neočekává se, že by se následující den nad tuto hranici vrátila. Počasí tedy má hlavní roli. Loni se tak stalo 21. září, předtím už 9. a 3. září.

Jak upozorňuje Martin Žahourek, člen představenstva českobudějovické teplárny, v řadě bytových domů mají obyvatelé teplo již v tuto chvíli k dispozici. „Vedle našich výměníkových stanic mají své domovní předávací stanice nebo regulace na vstupu do vlastního objektu také majitelé bytových domů. My jim teplo dodáme takříkajíc na patu domu, a je pouze na nich, kdy ho začnou využívat,“ poznamenává.

V Českých Budějovicích je na dálkové vytápění napojeno už přes 28 300 bytů a jejich počet stále roste především díky výstavbě nových bytových domů. „Pro investory, v tomto případě developery, jsme atraktivní cenou tepla i službami, které ho provázejí. Na tom nechceme ani do budoucna nic měnit,“ podotýká místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice Tomáš Kollarczyk. Ten pokládá péči o zákazníky za jednu z priorit.

Letošní novinkou je elektronický vyjadřovací portál, který teplárna spustila na svém webu. Zájemcům o připojení na dálkové vytápění umožňuje snadno a rychle získat základní informace o technických možnostech a podmínkách napojení, zejména zda v dané zájmové lokalitě má teplárna své sítě.

Součástí přípravy na novou topnou sezonu byla kromě pravidelné letní revize všech elektrických a strojních zařízení také výměna části zastaralých parovodů za horkovody, modernizace výměníkových stanic a opravy některých úseků potrubí teplé vody. Tím se předchází poruchám a snižují provozní ztráty a zvyšuje spolehlivost sítě.

O výrobě tepla a přípravě teplárny na novou sezonu se veřejnost více dozví 16. září, kdy se v hlavním závodě v Novohradské ulici již pošesté uskuteční Den otevřených dveří. Jeho součástí budou také organizované prohlídky výrobních provozů.

Tisková zpráva | Foto Pepa Šulista

Štítky teplárna, provoz, zima, teplo, bytový dům, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěpánka Vojtková

já doma mám zimu ,,,, nechápu to tedy

Neděle, 10. září 2017, 14:42Odpovědět

Budějcká teplárna zahajuje zimní provoz. Roztopí všechna odběrná místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.