Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zjistili jste teď, že nebudete na volby doma, ale chcete jít volit? Musíte rychle na úřad

Nebudete o volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky doma? Ale chcete jít volit? Stačí, abyste požádali o vydání voličského průkazu. Máte už ale jen posledních několik málo hodin na to, abyste nepřišli o možnost dát svůj hlas do kterékoliv volební urny v republice.

V pátek 20. a v sobotu 21. října se opět po čtyřech letech otevřou volební místnosti a plnoletá veřejnost bude moci vybírat dvě stovky nových zástupců do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Volit mohou nejen čeští občané v zahraničí, ale i ti, kteří například dlouhodobě bydlí v jiném kraji, nebo prostě o volebních dnech budou jinde,  mimo své trvalé bydliště. Museli si ale s dostatečným předstihem zajistit takzvaný voličský průkaz, který umožňuje hlasovat v kterémkoli volebním okrsku v republice. Co dělat pokud jste si podle daných regulí o voličský průkaz včas nezažádali?

Zbývá už jen jediná možnost a volič má na ni už jen pouhé hodiny, lze o něj totiž požádat naposledy dnes, ve středu 18. října, do 16:00 hodin. Komunikovat přitom musí s obecním úřadem v místě jejich trvalého bydliště. O průkaz lze požádat už pouze osobně, Není nutné předem vyplňovat žádný formulář, o osobně podané žádosti se sepíše úřední záznam. 

V den voleb může držitel voličského průkazu přijít k urně do jakéhokoli volebního okrsku. Zde komisi odevzdá voličský průkaz a prokáže svoji totožnost, a státní občanství České repubilky prostřednictvím platného cestovního, diplomatického nebo služebního pasu České republiky anebo cestovním průkazem nebo platným občanským průkazem České republiky. Samotný voličský průkaz bez osobních dokladů využít nelze.

Jako místo, kde může volič v zahraničí uskutečnit svou volbu, jsou určeny zastupitelské úřady České republiky v zahraničí, které současně vedou zvláštní seznamy voličů, a kde je během voleb umožněno následně voliči hlasovat.

Losem bylo určeno, že v případě voleb v zahraničí, volič vybírá a volí kandidáty do Středočeského kraje. Nelze volit na voličský průkaz vydaný pro jiný typ voleb. 
 

Štítky volby, průkaz, volič, úřad, voličský průkaz, Poslanecká sněmovna ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zjistili jste teď, že nebudete na volby doma, ale chcete jít volit? Musíte rychle na úřad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.