Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtmanka Stráská: Díky podpisu memoranda jsme 
zase o krok blíže Science centru ve městě

Zatraktivnění přírodovědných a technických oborů mezi širokou veřejností, popularizace vědeckých výstupů, prezentace inovačních technologií firem i vytvoření vyhledávaného turistického místa v Českých Budějovicích. To jsou hlavní cíle vybudování Science centra v jihočeské metropoli.

Podpisem memoranda tento záměr ve středu 15. listopadu stvrdili hejtmanka Ivana Stráská, primátor Jiří Svoboda, místopředseda představenstva Jihočeské hospodářské komory Vladimír Homola, rektor Vysoké školy technické a ekonomické Marek Vochozka, rektor Jihočeské univerzity Tomáš Machula a ředitel Biologického centra Akademie ved České republiky Libor Grubhoffer.

Díky podpisu memoranda jsme zase o krok blíže tomu, že bychom něco takového v Budějovicích chtěli a že jsme ochotni a schopni na tom spolupracovat. Ani jeden z našich partnerů, včetně kraje, to totiž není schopen ufinancovat sám. Jsem proto ráda, že jsme se spojili a ukázali, že spolu umíme mluvit a i se na něčem konkrétním domluvit,“ uvedla Stráská.

Dalším krokem bude podle hejtmanky vypracování studie, která vydefinuje, které zajímavé vědní a technické obory by mělo Science centrum obsahovat a ukáže i možné investiční náklady. 

Jeho stavbu kvituje s povděkem i primátor Jiří Svoboda

Zhruba čtyřpodlažní multifunkční centrum by podle prvního náměstka hejtmanky Josefa Knota mohlo vyrůst v areálu českobudějovického výstaviště. „S výstavištěm máme předběžnou dohodu, že by nám mohlo bezúplatně poskytnout své pozemky, na kterých má Science centrum vyrůst,“ doplnil Knot.

Jak dále první náměstek hejtmanky sdělil, Science centrum se chce zaměřit na prvky neformálního vzdělávání, popularizaci vědy a techniky nebo prezentaci významných regionálních zaměstnavatelů. „Počítáme i s prezentací významných výstupů výzkumu a vývoje místních výzkumných organizací, která bude zaměřena na nejširší cílovou skupinu, tedy obyvatele Českých Budějovic a kraje nebo domácí a zahraniční podnikatele i turisty,“ naznačil Knot.

Jeho stavbu kvituje s povděkem i Svoboda. „Jsem velice rád, že jsme na začátku cesty, která pro Budějovice znamená, že se po nějakém čase dostanou do skupiny měst, která obdobným zařízením disponují. Naše město nemá hrad, zámek, rozhlednu, zkrátka nic, co by nám zvlášť přilákalo turisty. A právě od Science centra si slibujeme, že by se mohlo stát atraktivním turistickým cílem,“ upřesnil primátor.

Podobně to vidí i Homola. „Mladí lidé se mohou populárním způsobem seznámit s fungováním vědy, výzkumu a techniky, což je významný motivační prvek pro jejich budoucí profesní směřování,“ soudí místopředseda představenstva Jihočeské hospodářské komory. 

Vochozka pak považuje tento prostor jako nabídku širokého spektra využití opravdu pro všechny zájemce o vědu a výzkum. „Tento projekt je z mého pohledu velmi zajímavý. Nabízí možnost workshopů, výstav, seminářů i prostor pro setkávání odborníků, takže cílovým zákazníkem nemusí být jen studenti základních, středních a vysokých škol, ale také odborná i laická veřejnost,“ uzavřel rektor Vysoké školy technické a ekonomické.

Tisková zpráva

Štítky Ivana Stráská, podpis, memorandum, Science centrum, science center, České Budějovice, Jiří Svoboda, vysoká škola, primátor, Jihočeská hospodářská komora, Josef Knot, výzkum, Vladimír Homola, Marek Vochozka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanka Stráská: Díky podpisu memoranda jsme 
zase o krok blíže Science centru ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.