Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Adventní věnec patří k nejoblíbenějším vánočním dekoracím

K nejoblíbenějším vánočním dekoracím dnes patří věnec. Češi spíše rezignují na tradiční barvy a pravidla, která se s nimi pojí, a adventní věnce vybírají spíše podle módních trendů. Bez ohledu na tradice a symboliku. To dokazuje i přehlídka adventních věnců, jejichž fotografie jste nám poslali. Podívejte se na ně, jsou parádní. A tomu, který se vám líbí nejvíc, můžete dát svůj hlas. Ten, který jich bude mít nejvíc bude drbňáckým králem adventních věnců.

Dnes 10. prosince je bronzová neděle a to je čas pro zapálení druhé svíčky. 

Přesnou dobu, kdy byl vůbec poprvé zapálený adventní věnec, neznáme. Zdroje se různí. Jedni tvrdí, že už v šestnáctém století, jiní mluví až o století devatenáctém. Buď, jak buď – do Česka se adventní věnce začaly ve velkém dostávat až po roce 1989.

Každá z adventních nedělí má svůj název – železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Barvou adventu je fialová, která symbolizuje pokání, ztišení a čekání. Tyto barvy se též objevují i na svíčkách na adventních věncích – tradičních symbolech adventu, které zdobí české domácnosti. Jedna svíce na věnci má však růžovou barvu – ta symbolizuje radost. Svíčky se zapalují proti směru hodinových ručiček. Časté jsou i věnce s pátou, bílou svíčkou uprostřed. Ta se zapaluje na Štědrý den a symbolizuje Krista.

Názvy či jména svíček

Svíčky mají i svá jména. A variant pojmenování je hned několik. Snadno pochopitelná a přijatelná i pro ateisty je varianta se jmény Naděje, Mír, Přátelství a Láska. 

Železná neděle letos připadla na 3. prosinec. Na věnci jsme zapálili první fialovou svíčku, která má jméno Naděje a je takzvanou svící proroků. Tato svíčka je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. 

Bronzová neděle je právě dnes, 10. prosince. Na věnci se zapaluje druhá svíce se jménem Mír, a také takzvaná betlémská, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky.

Stříbrná neděle připadá letos na 17. prosince. Na třetí adventní neděli zapalujeme růžovou svíci pojmenovanou Přátelství, které se také říká pastýřská. Ta vyjadřuje radost z toho, že postní období pomalu končí a přicházejí slavnostní okamžiky.

Poslední adventní, zlatá neděle  pak letos bude na Štědrý den, tedy 24. prosince. Svíce, která na věnci zbývá, se jmenuje Láska nebo se jí také řídá andělská a představuje mír a pokoj.

Adventní věnce drbňáků 2017

Neděle, 10. prosince 2017, 00:42

Lenny Lucík Jahůdková
Veronika Toncarová

Štítky advent, věnec, svíčka, tradice, adventní věnec, Štědrý den, Ježíš Kristus, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Adventní věnec patří k nejoblíbenějším vánočním dekoracím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.